De winnaar van de Elise Mathilde Essayprijs is bekend!

 Op 23 augustus is tijdens de Historicidagen 2024 de Elise Mathilde Essayprijs uitgereikt. De winnaar is Arjen van Lil, die in zijn essay Diagnose: verleden tijd oorlogstrauma’s in de Klassieke Oudheid bespreekt. Arjen is vereerd dat hij gewonnen heeft: ‘Ik ben zeer dankbaar voor het uitloven van deze prijs met als thema Ongedisciplineerde Geschiedenis. De ontmoeting tussen de geschiedwetenschap en de psychiatrie dwingt ons om na te denken over onze verhouding tot psychisch leed.’ Zijn essay is beloond met een oorkonde en een geldbedrag van € 5.000.

 

Arjen van Lil wint de Essayprijs

Arjen van Lil (1995) is gefascineerd door de veranderende belevingswereld van de mens. Als historicus doet hij onderzoek naar de ervaring en psychosociale gevolgen van oorlog en houdt hij zich bezig met de historische en culturele grenzen van psychiatrisch gedachtegoed. Hij studeerde Ancient Studies (RMA) aan de Universiteit Utrecht, War and Psychiatry (MSc) aan King’s College Londen en deed onderzoek aan het Koninklijk Nederlands Instituut Rome. Momenteel is hij als onderzoeker verbonden aan ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

De jury over het essay

De jury zegt over het winnende essay: ‘Diagnose: verleden tijd is een toegankelijk en zeer goed geschreven stuk. Het is prettig leesbaar met een sterke focus. Heel knap strak gestructureerd zonder dat de structuur benoemd hoeft te worden. Voor de lezer blijft het boeiend door de evenwichtige mix van literaire analyse, historische inzichten en psychologische reflecties. Het geheel getuigt bovendien van diepgaande kennis van de onderwerpen die besproken worden. Belangrijk is bovendien de urgentie van het thema. De gevolgen van oorlog, PTSS en trauma’s zijn dagelijks om ons heen en daar wordt door deze auteur naar gekeken en naar omgekeken.’

De Elise Mathilde Essayprijs

De Elise Mathilde Essayprijs is genoemd naar Elise Mathilde van Beuningen (1890-1941) die haar vermogen naliet aan de door haar opgerichte Stichting Elise Mathilde Fonds. Deze prijs is een initiatief van de Stichting in samenwerking met de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden, het Genootschap Onze Taal en het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG).

In 2024 is de Elise Mathilde Essayprijs voor de vijfde keer uitgeloofd en voor de tweede keer voor een essay op het gebied van de geschiedwetenschap geschreven door een historicus die aan het begin van zijn of haar carrière staat (ongeacht leeftijd). Het overkoepelende thema van de prijs is ‘De eigen natie in kosmopolitisch perspectief’ en het historische thema was ‘ongedisciplineerde geschiedenis’.

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear