Jong KNHG

Een brug slaan tussen aanstormende historici en de rest van de beroepsgroep. Dat is de missie van Jong KNHG, een splinternieuw onderdeel van beroepsorganisatie Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap.  De oprichting – met “een toast op de toekomst van de geschiedenis” – was één van de hoogtepunten van het Jaarcongres voor Historici, op 4 november 2016 in het Rijksmuseum.

Bruggen slaan
Het bestuur van Jong KNHG wil een brug slaan tussen jonge, aanstormende historici – van studenten tot postdocs –  en de historische gemeenschap als geheel. Dat moet leiden tot meer samenhang en samenwerking binnen de beroepsgroep.  “We willen een platform bieden waar historici in verschillende stadia van hun loopbaan meer gaan samenwerken”, aldus voorzitter Marieke Oprel, zelf promovenda aan de Vrije Universiteit.

Zelfbewuster naar buiten
Oprel is ervan overtuigd dat een solide band tussen verschillende generaties en vakgebieden het zelfbewustzijn van de beroepsgroep vergroot. “Met onze activiteiten gaan we ervoor zorgen dat jonge historici zelfverzekerder naar buiten durven te treden.” Ook de voormalig directeur van het KNHG, Leonie de Goei, is enthousiast: “Ik heb er alle vertrouwen in dat Jong KNHG de toekomst van de beroepsgroep verrijkt.”

Meedoen met Jong KNHG
Jong KNHG brengt haar missie in de praktijk met debatreeksen, workshops en masterclasses. “We komen naar de jonge historici in Nederland en Vlaanderen toe! Maar nodigen ze ook van harte uit om zelf de eerste stap te zetten”, aldus Marieke Oprel. Daarvoor kunnen ze terecht op www.knhg.nl en www.facebook.com/jongknhg en via jongknhg@gmail.com.

Jong KNHG heeft geen eigen leden, wel een apart bestuur en reglement.

Het Jong KNHG bestuur:
Marieke Oprel (voorzitter), Hannah van der Heijde (penningmeester), Pieter Slaman, Lauren Lauret, Ester Zoomer, Tom Scheepstra, Lema Saleh, Celeste Koster, Larissa Schulte Nordholt en Dirk Alkemade

12 februari 2018

Ondernemen voor historici – Workshop Jong KNHG

Duik op donderdag 22 februari met Jong KNHG in de wereld van de historische freelancers. Vragen als: hoe bepaal je…

20 november 2017

Jong KNHG bestaat 1 jaar

Daar is Jong KNHG (eindelijk) weer met een nieuwe vlog! En het is feest! Jong KNHG bestond namelijk op 4…

13 juni 2017

Jong KNHG stelt voor: Vincent Bijman

Nog enkele maanden en dan zeg ik definitief vaarwel tegen mijn studententijd. Na het inleveren van mijn onderzoeksmasterscriptie afgelopen zomer…

© KNHG 2018 Website: Code Clear