Jong KNHG

Een brug slaan tussen aanstormende historici en de rest van de beroepsgroep. Dat is de missie van Jong KNHG, een splinternieuw onderdeel van beroepsorganisatie Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap.  De oprichting – met “een toast op de toekomst van de geschiedenis” – was één van de hoogtepunten van het Jaarcongres voor Historici, op 4 november 2016 in het Rijksmuseum.

Bruggen slaan
Het bestuur van Jong KNHG wil een brug slaan tussen jonge, aanstormende historici – van studenten tot postdocs –  en de historische gemeenschap als geheel. Dat moet leiden tot meer samenhang en samenwerking binnen de beroepsgroep.  “We willen een platform bieden waar historici in verschillende stadia van hun loopbaan meer gaan samenwerken”, aldus voorzitter Marieke Oprel, zelf promovenda aan de Vrije Universiteit.

Zelfbewuster naar buiten
Oprel is ervan overtuigd dat een solide band tussen verschillende generaties en vakgebieden het zelfbewustzijn van de beroepsgroep vergroot. “Met onze activiteiten gaan we ervoor zorgen dat jonge historici zelfverzekerder naar buiten durven te treden.” Ook directeur van het KNHG, Antia Wiersma, is enthousiast: “Met hun inspirerende activiteiten en brede netwerk van ambitieuze studenten en jonge professionals, stimuleert Jong KNHG jonge historici om vooruit te kijken en hun toekomstplannen te realiseren.”

Meedoen met Jong KNHG
Jong KNHG brengt haar missie in de praktijk met debatreeksen, workshops en masterclasses. “We komen naar de jonge historici in Nederland en Vlaanderen toe! Maar nodigen ze ook van harte uit om zelf de eerste stap te zetten”, aldus Marieke Oprel. Daarvoor kunnen ze terecht op www.knhg.nl en www.facebook.com/jongknhg en via jongknhg@gmail.com.

Jong KNHG heeft geen eigen leden, wel een apart bestuur en reglement.

Het Jong KNHG bestuur:
Marieke Oprel (voorzitter), Hannah van der Heijde (penningmeester), Pieter Slaman, Ester Zoomer, Tom Scheepstra, Lema Salah, Celeste Coster, Larissa Schulte Nordholt en Dirk Alkemade

18 juli 2019

Terugblik Thijs Borgers – Redactie-assistent BMGN – Low Countries Historical Review

Hoe snel kunnen zes maanden gaan? Heel erg snel blijkt! Vanaf januari heb ik met veel plezier gewerkt op het…

16 juli 2019

Terugblik Melle van Dammen stage KNHG en Historici.nl

Begin dit jaar kwam ik terug in Nederland, na een half jaar in Canada geweest te zijn. Er wachtte hier…

19 juni 2019

Verkiezing Jonge Historicus van het Jaar 2019 – terugblik en aftermovie

Op maandag 3 juni vond in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam) de finale-avond van de verkiezing Jonge Historicus van het Jaar…

© KNHG 2019 Website: Code Clear