Dossier Eerste Generatiestudenten

Als eerste in de familie starten aan een universitaire opleiding betekent vaak het betreden van onbekend terrein. Veel eerste generatiestudenten ervaren bij hun studie bepaalde, vaak onuitgesproken sociale en culturele drempels en uitdagingen, waar medestudenten die van huis uit meer hebben meegekregen over de universitaire wereld meestal minder mee worstelen. Daarmee is dit onderwerp ook een kwestie van diversiteit, inclusie en kansengelijkheid. Zeker aangezien de kans demografisch groot is dat deze studenten vrouw zijn en/of van kleur. Het KNHG heeft deze aspecten hoog in het vaandel staan en wil daarom met dit dossier licht werpen op een onderbelichte groep mensen met unieke ervaringen. Lees hier de volledige inleiding op dit dossier.

Ervaringsverhalen

Minie Baron

Minie Baron (74)

Als geaffilieerd onderzoeker verbonden aan de Fryske Akademy

‘Het advies dat ik zou willen meegeven aan (toekomstige) eerste generatiestudenten is: houd de kracht die je al hebt laten zien, vast. Je bent al sterk geweest, en kunt het nu ook weer. Zoek contact met mensen waar je je vragen kwijt kunt.’ Lees verder.

 

Stephanie de Graaf (24)

Stephanie de Graaf

Studente Architectuur- en Stadsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam

‘Verder zou ik docenten willen adviseren om jezelf binnen de universiteit te onderscheiden met vriendelijkheid. Aan intelligentie ontbreekt het vaak niet, maar begrip en empathie voor andere achtergronden zou de academie een nog mooiere omgeving maken.’ Lees verder.

 

Catharina Bakker – fotograaf Carlo Bakker

Catharina Th. Bakker (58)

Zelfstandig historica

‘Ik voelde simpelweg geen aansluiting bij de anderen, ik sprak ‘hun’taal’ niet.’ Lees verder.

 

 

Tim Riswick

Tim Riswick (33)

Universitair docent Historische Demografie aan de Rijksuniversiteit Groningen

‘Er werd dan gezegd: “Dit is dé universiteit. Je hebt geen les maar college”, terwijl ik mijzelf afvroeg wat nou het verschil precies was’. Lees verder.

 

Karin van Leeuwen

Karin van Leeuwen (41)

Universitair docent en coördinator van het mentorprogramma aan de Universiteit Maastricht

‘Ervaar het feit dat je eerste generatiestudent bent vooral ook als een kracht, want je bent toch al zo ver gekomen.’ Lees verder.

 

Gertjan Plets (35)

Gertjan Plets

Universitair hoofddocent Erfgoed en Cultuurgeschiedenis

‘Het weggaan van reproduceren van kennis is iets wat ik echt heb moeten leren als eerste generatiestudent’. Lees verder.

 

Laurens J. van Schie

Laurens van Schie (69)

Senior organisatieadviseur

‘Ik zit op zich redelijk positief in de wedstrijd. Je wordt als eerste generatiestudent vrij direct op jezelf teruggeworpen, dat is goed voor de ontwikkeling van je zelfvertrouwen.’ Lees verder.

 

 

Tessa Lobbes (37)

Tessa Lobbes

Cultuurhistoricus en managing editor bij BMGN – Low Countries Historical Review

‘Ik vond het heel spannend. Het is voor iedereen een soort test op meerdere niveaus. Intellectueel gezien is het de vraag of je het aan kan. Belangrijker nog is of je het leuk gaat vinden. En ga je je plek vinden?’ Lees verder.

 

Juliette Roding

Juliette Roding (70)

Gepensioneerd en voormalig docent bij Universiteit Leiden

‘De hand in eigen boezem stekende, moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik zeker in het begin van mijn universitaire loopbaan veel te bescheiden, te aardig en te behulpzaam ben geweest, hetgeen duidelijk te maken heeft met mijn roots’. Lees verder.

 

Jan Gerrits (45)

Jan Gerrits

Test Automation Engineer bij MiTek

‘Tijdens bepaalde vakken werd wel duidelijk dat ik niet diezelfde achtergrond had als de meeste andere studenten.’ Lees verder.

 

Nadia Bouras

Nadia Bouras  (41)

Docent bij Universiteit Leiden en vertegenwoordiger van het NIMAR

‘Mijn vader is in zijn leven amper naar school geweest. Binnen een generatie ben ik gepromoveerd. En al die tijd werd ik geteisterd door onzekerheden of was ik bang door de mand te vallen’. Lees verder.

 

Pieter Zhao (23)

Student International Security aan Sciences Po in Parijs

Pieter Zhao

‘Van de studenten waarmee ik op het vmbo heb gezeten weet ik dat ik de enige ben die uiteindelijk naar de universiteit is gegaan, maar ik weet zeker dat ik niet de enige ben die dat had aangekund.’ Lees verder.

 

Carolien Boender (33)

Carolien Boender

Docent bij Universiteit Utrecht en promovendus aan Universiteit Leiden

‘Ik merk op zulke momenten dat studenten die aangeven uit hogere sociale klassen te komen vaker het gevoel hebben dat er minder verschil bestaat, terwijl studenten die ouders hebben die allebei met hun handen werken wel die verschillen ervaren.’ Lees verder.

 

Inge Kleefman

Inge Kleefman (24)

Junior medewerker archief bij de Rechtspraak

‘Toen ik mij aanmeldde voor de bachelor Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam werd mij gevraagd naar het opleidingsniveau van mijn ouders. Ik vulde in dat zij allebei een mbo-diploma hadden behaald. Direct verscheen er een waarschuwing in beeld: hierdoor zou ik mogelijk meer moeite krijgen met mijn studie’. Lees verder.

 

Documenten

© KNHG 2024 Website: Code Clear