Lid aan het Woord – Suze Zijlstra

In deze eerste editie van de nieuwe KNHG-nieuwsbriefrubriek ‘Lid aan het Woord’: Suze Zijlstra.

Suze Zijlstra. Fotograaf: Ruud Pos.

Ik ben historicus en schrijver, gespecialiseerd in Nederlandse koloniale geschiedenis en het slavernijverleden. In 2021 publiceerde ik mijn boek De voormoeders. Een verborgen Nederlands-Indische familiegeschiedenis, over de Aziatische en Europees-Aziatische vrouwen in mijn eigen familiegeschiedenis. Ik heb een tijd aan de universiteit gewerkt, en ben nu onderzoeksconservator bij Het Scheepvaartmuseum. Daarnaast ben ik zelfstandig ondernemer. In die hoedanigheid geef ik lezingen, schrijf ik artikelen en columns en voer ik historische publieksprojecten uit.

Tijdens mijn promotieonderzoek en mijn werk als universitair docent merkte ik dat ik heel graag onderzoek deed, maar ook dat het voor mij belangrijk was dat dit onderzoek relevant en toegankelijk was voor een breed publiek. Ik ben dan ook blij dat ik me nu verder kan ontwikkelen op het snijvlak van onderzoek en publieksgeschiedenis. In Het Scheepvaartmuseum draag ik momenteel bij aan de ontwikkeling van een tentoonstelling over maritieme koloniale geschiedenis in het Atlantisch gebied, en coördineer ik ons fellowshipsprogramma. Bovendien doe ik dankzij een Museumbeurs van NWO onderzoek naar de representatie van vrouwen in maritieme schilderkunst.

Ik ben pas toen ik ging presenteren op de Historicidagen in 2019 lid geworden van het KNHG. Toen ik aan het begin van mijn loopbaan stond, voelde het voor mij vooral als een club voor gevestigde academici die aan universiteiten werkten. Ik vind het goed dat dit aan het veranderen is. Initiatieven als het Dossier Eerste Generatiestudenten en het Beroepsplatform zouden me als beginnend historicus echt hebben geholpen in het navigeren van studie en carrière. Ik blijf graag lid om dat soort initiatieven te ondersteunen, en vind het mooi dat het KNHG zich meer tot een beroepsvereniging ontwikkelt voor historici binnen én buiten de universiteit.

Bent u lid van het KNHG en zou u ook iets willen vertellen over uzelf en uw werkzaamheden, én wilt u in de maandelijkse KNHG-nieuwsbrief verschijnen? Stuur ons dan een mail via info@knhg.nl en wij vertellen u meer over de mogelijkheden. 

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear