Verslag bezoek Jong-KNHG Verzetsmuseum

Op zaterdag 20 mei 2023 bracht Jong KNHG een bezoek aan het volledig vernieuwde verzetsmuseum in Amsterdam. De deelnemers brachten eerst een bezoek aan de nieuwe tentoonstelling, waarna conservator Karlien Metz een presentatie gaf over de totstandkoming ervan.

Thema’s zoals hoe het maakproces van een tentoonstelling eruitziet, hoe dit organisatorisch in zijn werk gaat en wat voor keuzes gemaakt moeten worden passeerden de revue. Na de presentatie ontstond een mooi en leerzaam vraaggesprek waarbij de deelnemers alle vragen konden stellen die ze hadden. Die vragen gingen bijvoorbeeld over specifieke familiegeschiedenissen die we waren tegengekomen in de tentoonstelling of over de uitdagingen van het werken met (emotioneel) gevoelig bronmateriaal. De deelnemers aan de activiteit kwamen uit alle uithoeken van het land en hadden zowel een geschiedenis- als erfgoedachtergrond. Deelnemer Gerjan beschreef de dag als volgt:

‘Het was erg interessant om het Verzetsmuseum te bezoeken. Door de toelichting van de conservator kregen we een goed beeld van hoe de vernieuwing tot stand gekomen is en met welke factoren (ook vanuit historisch perspectief) het museum rekening moest houden. De excursie vond ik daarom zeker geslaagd!’

Al met al is Jong-KNHG dus heel tevreden over dit evenement. Ook tijdens de netwerkborrel achteraf bleek dat de jonge leden heel enthousiast waren over het museum en de uitgebreide toelichting door Karlien Metz. In de toekomst hopen ze dergelijke activiteiten te blijven ondernemen als Jong-KNHG!

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear