KNHG-Beroepsplatform – Wouter Geerling

Wouter Geerling is informatiespecialist bij Collectie Overijssel

Wouter Geerling

‘Ik ben informatiespecialist (archiefmedewerker) bij Collectie Overijssel, voorheen Historisch Centrum Overijssel (HCO). Ik ben in 2014 begonnen bij Stadsarchief Deventer. Toen dat in 2016 onderdeel werd van HCO, kreeg ik als snel een heel ander takenpakket en ging ik in Zwolle werken. Taken die ik door de jaren heen heb verricht zijn: werken met de inventarisdatabase (MAIS Flexis), webredactie, inventarissen schrijven, studiezaal, klantvragen beantwoorden, vrijwilligerscoördinatie, OR-lidmaatschap en later -voorzitterschap, opzetten Collectie HulpVerleningsplan, begeleiden vrijwilligersprojecten (zoals de Burgerlijke Stand) en een groot scanproject (notarieel archief) samen met het Nationaal Archief.

Sinds mijn afstuderen als historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) wilde ik graag schrijvend redacteur worden bij een tijdschrift of website, het liefst met een historisch thema. Een andere wens was werken als historicus bij een historisch instituut. Ik zou nog steeds graag meer inhoudelijk met geschiedenis bezig willen zijn. In het archiefwezen faciliteer je namelijk ánderen om historisch onderzoek te doen en te schrijven. Vaardigheden die ik leerde tijdens mijn studie zijn onder andere kennis van de geschiedenis en theoretische geschiedwetenschap, literatuuronderzoek, essays schrijven en interviewtechnieken. Vooral het onderzoeken, interviewen en schrijven heb ik vaak gebruikt voor het schrijven van artikelen en recent nog voor mijn eigen boek Vervoersbewijzen, alstublieft, een bundel met treinverhalen. In mijn huidige werk komt vooral het op waarde kunnen schatten van historische bronnen van pas en soms ook het schijven van (web)teksten.

Ik had graag een betere voorbereiding gehad op de arbeidsmarkt, hoewel de RuG dat heus wel aanbood. Zo kwam ik er te laat achter dat het slim was geweest de studie Geschiedenis bijvoorbeeld te combineren met een journalistiekopleiding of een andere studie die je kansen op een baan vergroten. Ook zat ik te springen om te gaan werken en financieel onafhankelijk te worden. Later bedacht ik me dat ik een tweede studie had moeten doen. Je kunt immers je hele leven nog werken…

Pas negen jaar na mijn afstuderen vond ik een betaalde baan binnen mijn vakgebied. In de tussentijd heb ik alles aangepakt en ben ik in mijn vrije tijd betaalde en vrijwillige schrijfopdrachten blijven doen om contact te houden met mijn vak. UWV en een jobcoach hielpen mij een uitgebreide netwerkcampagne op te zetten. In het kader daarvan had ik in Deventer een gesprek met een museumdirecteur. Op weg daar naartoe kwam ik mijn ex tegen en zij wees me op de vacature van archiefmedewerker bij Stadsarchief Deventer, waar ze werkte. Dat ik die baan kreeg, was dus een combinatie van hard (net)werken en geluk. Ook omdat ik eerder al een gesprek had gehad met een manager van het Stadsarchief en voor hem een recensie van een historisch boek had geschreven. Ik kon in mijn sollicitatiebrief dus verwijzen naar de tip van mijn ex, het gesprek met die manager en het schrijven van die recensie. Zo kreeg ik die baan en was ik de koning te rijk!’

Wil je contact opnemen met Wouter? Stuur een e-mail naar info@knhg.nl!

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear