13 april: KNHG-Voorjaarscongres 2023 – Ruiken. Proeven. Doen. Historisch onderzoek met je zintuigen

Op donderdag 13 april 2023 organiseert het KNHG, in samenwerking met NL-Lab en het Meertens Instituut, zijn Voorjaarscongres getiteld Ruiken. Proeven. Doen. Historisch onderzoek met je zintuigen. De locatie is het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Het volledige programma is inmiddels bekend en de inschrijving geopend!

Lang was geschiedschrijving een vak dat zich uitsluitend met geschreven bronnen bezighield. Objecten waren voor kunsthistorici en archeologen. In de afgelopen decennia is dat ingrijpend veranderd. Vandaag de dag gebruiken historici ook beelden, objecten, digitale methoden en zelfs reconstructies en andere zogenaamde performatieve methoden om het verleden beter te begrijpen.

Maar wat betekent dit in de praktijk? Voor welke historische vragen zijn deze methoden van nut, en voor welke niet? En moeten deze methoden onderdeel worden van het geschiedenisonderwijs? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens het KNHG-Voorjaarscongres 2023 in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Bovendien krijgen deelnemers de kans om zelf historisch onderzoek met hun zintuigen te doen. Tijdens drie workshoprondes kunnen deelnemers kiezen uit acht verschillende hands-on sessies waar de geschiedenis niet alleen gereconstrueerd wordt, maar ook zintuigelijk beleefd door te ruiken, voelen, proeven en doen.

Het KNHG-Voorjaarscongres wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven, Dr. C. Louise Thijssen-Schoute Stichting en het Belgisch-Nederlands genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis Gewina.

 

Programma

Klik voor meer informatie over de Ronde Tafels en de Hands-on sessies op de links in onderstaande tabel of bekijk de pdf’s in de rechterkantlijn.

Tijd Locatie Wat
9.30 uur Kasteelboerderij Ontvangst & registratie
10.00 – 10.45 uur Plenaire zaal Welkom & Inleiding 
10.45 – 11.00 uur verplaatsing
11.00 – 12.30 uur Zaal 1 Ronde Tafel 1: Geur & Smaak
met Frank Bloem, Manon Henzen en Mariëlla Beukers
Moderator: Inger Leemans
Zaal 2 Ronde Tafel 2: Techniek & Technologie
met Eric Jorink, Ruben Verwaal, Didi van Trijp en Marjolijn Bol
Moderator: Marieke Hendriksen
Zaal 3 Ronde Tafel 3: Ethische dilemma’s
met Manon Parry en Hans Piena
Moderator: Maria Grever
12.30 – 13.30 uur Kasteelboerderij lunch
13.30 – 14.15 uur ronde 1 Hands-on sessies
14.15 – 14.30 uur verplaatsing
14.30 – 15.15 uur ronde 2 Hands-on sessies
15.15 – 15.30 uur verplaatsing
15.30 – 16.15 uur ronde 3 Hands-on sessies
16.15 – 16.30 uur verplaatsing
16.30 – 17.00 uur Plenaire zaal Samenvatting & afsluiting
17.00 – 18.00 uur Kasteelboerderij  Borrel

 

4 opmerkingen for 13 april: KNHG-Voorjaarscongres 2023 – Ruiken. Proeven. Doen. Historisch onderzoek met je zintuigen

 • graag bij ronde tafel sessie 2 (techniek) handson ronde 1 Voice on: Historisch zingen, ronde 2 Geurwandeling ronde 3 Hoe ruikt negentiende-eeuws donkerblauw?

 • Beste Annemarie de Wildt,

  Hartelijk dank voor uw interesse in het KNHG-Voorjaarscongres 2023. U kunt zich enkel aanmelden voor het congres via de knop ‘Meld u aan’ (hierboven). Daar kunt u ook uw programmavoorkeuren doorgeven.

  Hartelijke groet,
  Pepijn Aarnink, communicatiemedewerker KNHG

 • Beste dames en heren, ik heb me net ingeschreven voor de workshop. Is het mogelijk om een BTW factuur te krijgen voor mijn betaling? Groet, Martin

 • Beste Martin,

  Dank voor uw bericht en uw interesse in het KNHG-Voorjaarscongres 2023. Ja, dat is zeker mogelijk. We zullen de factuur via mail naar u toesturen.

  Hartelijke groet,
  Diede Zwijnenburg, communicatiemedewerker KNHG

Opmerkingen

Documenten

© KNHG 2024 Website: Code Clear