KNHG-Beroepsplatform – Hannah van der Heijde

Hannah van der Heijde is test engineer bij Sogeti

Hannah van der Heijde

‘Ik ben test engineer bij Sogeti, een technologiebedrijf dat detachering en IT-diensten aanbiedt aan andere bedrijven en overheidsinstellingen. Ik ben gedetacheerd bij de Gemeente Amsterdam, waar ik de rol van testcoördinator vervul. 

Wat ik precies doe? De Gemeente Amsterdam stapt over op een nieuwe digitale werkomgeving voor haar medewerkers. Deze werkomgeving voorziet in strengere beveiliging van gegevens en een hybride vorm van werken. Alle applicaties die door de medewerkers van de Gemeente Amsterdam gebruikt worden – dat zijn er nogal wat! – worden omgezet naar deze nieuwe omgeving en moeten daar getest worden. Je wil immers geen risico lopen dat mensen straks hun werk niet kunnen doen. Als testcoördinator ben ik verantwoordelijk voor dit zogenoemde “functioneel testen”. Ik begeleid de functioneel beheerders van de Gemeente Amsterdam bij het testen van hun applicaties, leg bevindingen vast en rapporteer over de voortgang. 

Mijn baan biedt me een interessant kijkje in de keuken van de Gemeente Amsterdam. De ene dag test ik met een medewerker Onderzoek en Statistiek een applicatie waarin analyses van de woningmarkt gemaakt worden; de volgende dag laat een tester me een brugontwerp in een ontwerpprogramma zien; de dag daarop test ik een website waarop mensen met een beperking voorzieningen kunnen aanvragen.

Historische vaardigheden komen in mijn huidige functie goed van pas: analytisch denken, grote hoeveelheden informatie terugbrengen naar een begrijpelijk, goedlopend verhaal, duidelijke vraagstellingen formuleren, je verplaatsen in het perspectief van de ander (de klant/eindgebruiker) en hoofd- van bijzaken kunnen onderscheiden.

In de IT hebben ze grote behoefte aan deze kwaliteiten, zo blijkt. Niet eerder hoorde ik tijdens een sollicitatiegesprek “Geschiedenis? Dat is precies wat we zoeken!”. 

Omscholing richting IT lag tijdens mijn studie niet voor de hand. Mijn Onderzoeksmaster Geschiedenis (UvA) bereidde me voor op een academische carrière – al werd er in toenemende mate ook aandacht besteed aan de buitenuniversitaire arbeidsmarkt, vanwege het groeiende tekort aan banen in de academie. Mijn master heb ik met plezier gevolgd. Tegelijkertijd heeft het mijn ideaalbeeld van werken in de academie bijgesteld. 

Na het (eindelijk) afronden van mijn scriptie heb ik een paar jaar bij een uitgeverij gewerkt. Dat beviel goed, maar mogelijkheden tot doorgroeien kwamen mij niet snel genoeg. Twee vrienden – beiden ook historici – wezen me op traineeships in de IT en detachering. Genoeg werk, iets compleet nieuws proberen, een diversiteit aan opdrachten en goede arbeidsvoorwaarden – dat sprak mij wel aan. 

Eerst heb ik met behulp van de overheidssubsidie Nederland Leert Door (tip) een cursus data-analyse gevolgd bij Techionista Academy. Daarna verdiepte ik me in de verschillende traineeships die aangeboden worden; mijn kennismakingssprek met Sogeti beviel het best. Na een traineeship van twee maanden kon ik afgelopen juni meteen aan de slag met mijn eerste opdracht.

Wie weet gaat de behoefte om onderzoek te doen ooit weer trekken. Maar voor nu ben ik blij met de overstap die ik gemaakt heb. 

Dat is dan ook wat ik wil meegeven: niet alles wat je nu beslist staat in steen gebeiteld. Soms rol je toevallig ergens in; je kan niet alles van tevoren plannen. Probeer eens iets uit wat je interessant lijkt en weet dat “de” perfecte baan niet bestaat. Bovendien kun je van gedachten veranderen! 

Praktische tip: praat met mensen die doen wat jij interessant vindt/ook zou willen doen. Stuur iemand bijvoorbeeld via LinkedIn een persoonlijk berichtje en vraag naar zijn/haar ervaringen. Wellicht brengt zo’n gesprek jou ook weer op nieuwe ideeën.’

Wil je contact opnemen met Hannah? Mail naar info@knhg.nl, of kijk op haar LinkedIn-pagina.

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear