KNHG-Beroepsplatform – Heleen Wink

Heleen Wink is adviseur informatiemanagement bij KBenP

Heleen Wink

‘Ik ben adviseur informatiemanagement bij KBenP. Dat houdt in dat ik gedetacheerd word bij verschillende (overheids)organisaties om tijdelijke opdrachten op het gebied van de informatiehuishouding te doen. Zo ben ik momenteel betrokken bij een project binnen het programma Open op Orde van Rijkswaterstaat over duurzame toegankelijkheid van informatie, en voer ik een impactanalyse op de nieuwe Wet open overheid (Woo) uit bij een gemeente. Collega’s van mij houden zich bijvoorbeeld bezig met het opstellen en actualiseren van selectielijsten of het inrichten van goede sturing op de informatiehuishouding.

Ik had vroeger geen idee dat ik in dit vakgebied terecht zou komen en dat ik het zo leuk zou vinden. Ik ben aan de studie Geschiedenis in Leiden begonnen zonder enig idee wat ik wilde worden. Ook toen ik aan de master begon, had ik nog geen beeld van wat ik een paar jaar later wilde doen. Ik wilde iets studeren wat ik leuk en interessant vond, en daarna zou ik wel zien waar ik terecht zou komen. Bij toeval heb ik bij een Humanities Career Event, dat vanuit de faculteit georganiseerd werd, een presentatie gevolgd van mijn huidige werkgever, omdat de titel me interesseerde. Ik ging er naartoe zonder verwachtingen, maar mijn aandacht werd getrokken door het verhaal. Pas twee jaar later heb ik gesolliciteerd, maar deze presentatie heeft me wel naar mijn huidige plek gebracht.

Vanuit de studie zelf was er weinig aandacht voor arbeidsmarktvoorlichting, behalve bij de open dagen voor studiekeuzes. De meeste voorlichting kwam vanuit de faculteit geesteswetenschappen. Voor mijn gevoel heb ik hier niet iets gemist, omdat het al wel snel duidelijk was dat de mogelijkheden van geschiedenisstudenten heel breed waren. Ik heb dan ook geen obstakels ervaren op de arbeidsmarkt. Het feit dat je een universitaire opleiding afgerond hebt maakt dat er al veel deuren voor je open gaan. Als je daarnaast nog laat zien dat je graag nieuwe dingen wilt leren, is bijna alles mogelijk.

De studievaardigheid waar ik het meest aan heb in mijn huidige werk, is het lezen en verwerken van veel informatie en daar dan een begrijpelijk stuk over schrijven. De onderzoeken die ik nu uitvoer en de stukken die ik schrijf zijn een stuk korter dan een gemiddelde scriptie, maar het werk is uiteindelijk wel vergelijkbaar. Omdat ik meerdere opdrachten kort na elkaar uitvoer, moet ik me telkens opnieuw inlezen in een nieuwe organisatie en opdracht. Hier heeft mijn studie me goed op voorbereid.

Echte historische vaardigheden zoals het onderzoeken van (oude) fysieke stukken en het lezen van oud handschrift zijn momenteel minder relevant voor mijn werk, aangezien ik nu niet met fysieke archieven werk. Bij een andere opdracht kan dit echter altijd nog gebeuren, en dan is het handig om het al eens eerder gedaan te hebben!’

Wil je contact opnemen met Heleen? Stuur haar een e-mail!

Opmerkingen

© KNHG 2023 Website: Code Clear