KNHG veroordeelt intimidatie en bedreiging van historicus door Vizier Op Links

23 maart 2021

Het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) veroordeelt met klem de intimidatie en (impliciete) bedreiging door Vizier Op Links, van een lid van zijn beroepsgroep afgelopen weekend. Het is onacceptabel dat een academicus thuis of op het werk ‘geobserveerd’ en geïntimideerd wordt. Niet alleen is dit een inbreuk op de persoonlijke vrijheid en veiligheid van de historicus en haar familie in kwestie, het is ook een aantasting van de academische vrijheid én van de vrijheid van meningsuiting in het algemeen. 

Dit gaat niet alleen de gehele beroepsgroep van historici aan maar ook onze democratische samenleving. Het KNHG roept historici op om zich uit te spreken tegen dergelijke praktijken en pal te staan voor bedreigde collega’s. Het KNHG ondersteunt bovendien de verklaring zoals uitgegeven door VSNU en KNAW waarin universiteiten en onderzoeksinstellingen wordt opgeroepen in dergelijke gevallen aangifte bij de politie te doen.

Prof. dr. Henk te Velde, voorzitter van het bestuur
drs. Antia Wiersma, directeur van het bureau

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear