Jong KNHG stelt zich voor: Renate Wijmenga

Hallo medehistorici!

Foto: Dirk Hol

Graag wil ik mezelf even voorstellen. Ik ben Renate Wijmenga, 27 jaar en afgestudeerd politiek historicus. Geboren en getogen in Friesland, maar na het halen van mijn diploma ben ik verhuisd naar Amsterdam om daar aan mijn studie geschiedenis te beginnen. Na het behalen van mijn master politieke geschiedenis, ben ik gaan werken bij de ING, ben ik beleidsmedewerker geweest voor de provincie Noord-Holland en start ik 1 november als projectleider bij Dietz, een strategie- en communicatiebureau. Niet een klassieke loopbaan voor een historicus, maar ik geloof dat die dan ook niet écht bestaat.

Mijn liefde voor geschiedenis is begonnen bij het oude Egypte. Ik denk dat ik als klein meisje letterlijk elk boek met een stukje informatie over de geschiedenis van de oude Egyptenaren bij de lokale bibliotheek heb geleend. Die liefde werd gevoed door een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en natuurlijk het British Museum in London. Dat ik geschiedenis ging studeren, was dan ook geen verrassing voor mijn klasgenoten. Pas tijdens mijn studie heb ik mijn voorkeur voor maatschappij- of politieke geschiedenis ontdekt.

Dit heeft zich geuit in mijn bachelor- en masterscriptie, de eerste over de opvang van Belgische vluchtelingen in Nederland (specifiek in Rotterdam) en de laatste over de beeldvorming van de strijd om het vrouwenkiesrecht in de Nederlandse pers. Mijn interesse in geschiedenis zit dan ook vooral in het proberen te achterhalen welke – politiek-maatschappelijke – keuzes mensen waarom op welke plaats en tijd maakten en vanuit welke overtuiging zij dit probeerden te doen. Geschiedenis is niet voor niets de meest actuele studie die je kunt volgen.

Vanuit mijn werk en mijn liefde voor geschiedenis wil ik mij graag inzetten voor Jong KNHG. Om te laten zien hoe mooi en interessant geschiedenis is. Maar ook om te laten zien wat voor rol geschiedenis nog steeds speelt in onze maatschappij, en natuurlijk om al deze historici bij elkaar te brengen om elkaar naar een hoger niveau te helpen. Daarom ben ik verantwoordelijk voor de activiteiten van Jong KNHG, en zet ik mij daar vol enthousiasme voor in.

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear