30 september: BMGN – Webinar voor docenten over extreem militair geweld in dekolonisatieoorlogen

Op woensdag 30 september organiseren BMGN – Low Countries Historical Review (BMGN-LCHR) en KNHG, met ondersteuning van de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN) en haar tijdschrift Kleio, een webinar voor docenten over het vergelijken van extreem militair geweld tijdens dekolonisatieoorlogen. Deze vraag- en antwoordsessie vloeit voort uit het recente discussieforum in de nieuwste BMGN over hetzelfde thema.

In Nederland is een verhit debat ontstaan over het extreme geweld dat Nederlandse militairen in Indonesië hebben gepleegd tussen 1945 en 1949. Soortgelijk geweld maakte ook deel uit van andere dekolonisatieoorlogen, denk aan Algerije of Kenia. Het vergelijken van deze oorlogen kan leerlingen dieper inzicht geven in waarom niet alleen in Indonesië, maar in al deze conflicten, extreem geweld werd gebruikt en hoe we dit kunnen verklaren. Een nieuw forum van het tijdschrift BMGN – Low Countries Historical Review kan docenten hierbij van dienst zijn. Hierin vergelijken historici het Nederlandse geweld in Indonesië met het Franse of Britse geweld in Algerije, Vietnam en Kenia. Dit forum sluit aan bij het eindexamenonderdeel Nederland na 1948, en de Koude Oorlog en dekolonisatie. Het wetenschappelijk onderzoek voor dit BMGN-forum maakt deel uit van het onderzoeksprogramma ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’, dat wordt uitgevoerd door het KITLV, NIMH en NIOD.

Thijs Brocades Zaalberg, medecoördinator van het onderzoek voor dit BMGN-forum, en Peter Romijn, auteur van de forumbijdrage ‘Liever geen onderzoek’, lichten tijdens deze bijeenkomst de ambities en resultaten van hun onderzoek toe. Daarna is er ruimte voor Q&A. De deelnemers worden verwelkomd door de voorzitter van de BMGN-redactie, Dirk Jan Wolffram.

Het programma

20.00 uur | Welkom door Dirk Jan Wolffram (voorzitter redactie BMGN-LCHR)

20.05 uur | Thijs Brocades Zaalberg (coördinator, UHD Universiteit Leiden)

20.15 uur | Peter Romijn (hoofd onderzoek NIOD en hoogleraar Geschiedenis van Twintigste Eeuw aan de Universiteit van Amsterdam)

20.30 uur | Q&A

20.55 uur | Afronding

In het kort

Datum | woensdag 30 september aanstaande
Tijd | 20:00-21:00 uur
Locatie | digitaal via ZOOM, aanmelden en link te verkrijgen via bmgn@huygens.knaw.nl
Voor wie? | docenten geschiedenis en staatsinrichting

Één opmerking for 30 september: BMGN – Webinar voor docenten over extreem militair geweld in dekolonisatieoorlogen

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear