Clio Fonds-toekenning Marianne Klerk

Marianne Klerk, historicus en journalist, heeft een toekenning van het Clio Fonds ontvangen voor haar boek Radicaal Rotterdam, stad van denkers (Prometheus). Het fonds maakt historisch onderzoek op het terrein van de Nederlandse geschiedenis in brede zin mogelijk. Marianne is al vijftien jaar woonachtig in Rotterdam en is bijzonder geïnteresseerd in haar geschiedenis van stadsvernieling en -vernieuwing. Namens het KNHG willen wij haar van harte feliciteren met deze bijdrage!

Rotterdam was de eerste Verlichtingsstad van Nederland. Een stad van denkers, veelal vluchtelingen uit Engeland en Frankrijk, die hier eind zeventiende eeuw vrij hun radicale ideeën bediscussieerden en publiceerden. Rotterdam concurreerde met grote intellectuele steden als Parijs. Desondanks is deze historische kant van Rotterdam een blinde vlek in ons collectieve geheugen. Rotterdam is zogenaamd een moderne stad van doeners, die zou zijn herrezen uit de kale vlakte die de Duitse bommenwerpers in 1940 achterlieten.

Op basis van uitgebreid archief- en literatuuronderzoek ontrafelt Radicaal Rotterdam dit vergeten verleden van radicale denkers. Elk hoofdstuk bespreekt een aparte locatie waar deze denkers samenkwamen en hun ideeën ontplooiden, – van tegelbakkerij tot kerk, damessalon tot uitgeverij. Wie waren zij en wat waren hun ideeën? Wat bracht Rotterdam deze denkers en andersom? En, wat was de invloed van Verlicht Rotterdam op Nederland en daarbuiten? Dit is het eerste boek over deze specifieke geschiedenis van Rotterdam en zal nieuw licht werpen op ons huidige beeld van Rotterdam en de Nederlandse Verlichting.

 

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear