Terugblik Melle van Dammen stage KNHG en Historici.nl

Begin dit jaar kwam ik terug in Nederland, na een half jaar in Canada geweest te zijn. Er wachtte hier niet zo veel op me. Ik was al klaar met mijn Bachelor Geschiedenis, maar mijn Master zou pas een half jaar later beginnen. Ik wist nog niet waar ik die periode ging wonen of hoe ik mijn tijd ging besteden. Uit verveling ging ik maar de vacatures op Historici.nl bekijken. En wat bleek: Historici.nl en het KNHG waren zelf op zoek naar een stagiair communicatie. Gesolliciteerd, aangenomen en 1 maart kon ik beginnen. Zo kon ik gelukkig weer aan de bak. Bovendien kwam ik door de stage in aanmerking voor een fijne studentenwoning in Amsterdam-Oost.

Nu ben ik vier maanden verder. Ik ga na de zomer beginnen met een Researchmaster Geschiedenis in Amsterdam. Ondertussen heb ik van alles geleerd. Bij een eerste stage leer je sowieso allerlei basale dingen die je op de universiteit niet zo snel meekrijgt: hoe je je tijdens vergaderingen gedraagt; hoe evenementen georganiseerd worden; hoe je meedraait op kantoor. Mijn dagelijkse bezigheden bestonden uit het actueel houden van de websites en social media van Historici.nl en KNHG. Bovendien redigeerde ik de artikelen die voor Historici.nl geschreven worden.

Maar ik heb me tijdens de stage met veel meer bezig gehouden. Het KNHG is al maanden lang intensief bezig met de Historicidagen, die in augustus in Groningen plaatsvinden. Daaraan heb ik ook een steentje bijgedragen. Wat ik zelf verder erg leuk vond: ik ben naar evenementen gegaan en heb zelf verslagen geschreven voor Historici.nl. Redigeren is prima, maar het beviel me nog meer om zelf naar lezingen of debatten te gaan en in de pen te klimmen. Ik heb zelfs BMGN-LCHR geholpen met de redactie van wetenschappelijke artikelen. Al die dingen stonden niet in de vacature waar ik op solliciteerde, maar ik heb ze toch kunnen doen. De kracht van de stage was dan ook de flexibiliteit: ik kon mijn vier maanden invullen zoals ze mij het nuttigst leken.

Wat de stage me ook heeft gegeven is een duidelijker beeld van de historische gemeenschap. Tijdens mijn studietijd waren alle verenigingen, instellingen en onderzoeksgroepen maar wat afkortingen. Na vier maanden bij het KNHG heb ik veel duidelijker zicht op het historische veld. Ik weet wat er speelt onder historici en hoe je ze kan bereiken. Die kennis zal in mijn verdere leven als historicus erg nuttig blijven.

 

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear