Maak kennis met… Kayleigh Goudsmit

Maak kennis met… Kayleigh Goudsmit

Zou je jezelf kort willen voorstellen?

Mijn naam is Kayleigh Goudsmit. Ik studeerde Geschiedenis aan de Vrije Universiteit (Amsterdam) en Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Na een traineeship bij de semi-overheid besloot ik toch weer ‘iets’ met geschiedenis te willen doen – en op dat moment kwam de vacature Webredacteur voor Historici.nl langs. De keuze om weer iets met geschiedenis te gaan doen heeft goed uitgepakt – in 2017 werd ik door Stichting Jonge Historici uitgeroepen tot Jonge Historicus van het Jaar.

Wat is jouw functie bij KNHG?

Ik werk sinds juni 2016 voor het KNHG en voor Huygens ING. Eerst als webredacteur voor Historici.nl, in combinatie met freelance opdrachten en het schrijven van mijn boek Gezocht: Historicus. Sinds januari 2018 ben ik vier dagen op het bureau te vinden, voor zowel de webredactie van Historici.nl als de communicatie voor KNHG.

Als webredacteur van Historici.nl beheer ik de website: ik zorg dat er regelmatig content verschijnt en dat het correspondentennetwerk draait, maar voer ook regelmatig overleg over de technische aspecten achter de website. Als communicatiemedewerker van KNHG ga ik me storten op de verschillende communicatiekanalen die we hebben (volg je ons al op twitter en LinkedIn?) en wil ik ervoor zorgen dat het KNHG meer bekendheid krijgt onder de beroepsgroep.

Wat is daar zo leuk aan?

Het KNHG staat middenin het vakgebied. Ik geniet er van om historici van verschillende achtergronden te ontmoeten, en met hun in gesprek te gaan over de waarde van het vakgebied. Op congressen en tijdens bijeenkomsten, maar ook tijdens het vullen van de agenda en vacaturebank van Historici.nl, leer ik heel veel over de stand van het vakgebied.

Waarom is het zo belangrijk dat historici een beroepsorganisatie hebben?

Ik ben er van overtuigd dat historici van grote waarde zijn voor de samenleving. Als ik dat hier schrijf is het preken voor eigen parochie, maar door het KNHG kunnen we dit ook breder uitdragen. Neem bijvoorbeeld de Historicidagen: hier hebben we echt laten zien dat we als beroepsgroep met relevante onderwerpen bezig zijn, en dat is niet ongezien gebleven. Ik vind het een prettig idee dat er een belangenbehartiger voor historisch Nederland is.

Waarom ben je geschiedenis gaan studeren?

Mijn geschiedenisdocent liet onze klas zien hoe de Amerikaanse verkiezingen van 2008, waarin Barack Obama president zou worden, beïnvloed werden door de geschiedenis van het land. Van burgeroorlog tot burgerrechtenbeweging: doordat ik kon zien wat de relatie met het heden was werd de geschiedenis nog interessanter. Ik bedacht dat de studie geschiedenis me een manier van denken zou geven, een context om naar de wereld te kijken (al betwijfel ik of ik het destijds zo had kunnen formuleren).

 

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear