Kennismaken met: Antia Wiersma, directeur KNHG

Kennismaken met: Antia Wiersma, directeur KNHG

“Toevallig zag ik de dag voor sluitingstijd deze baan langskomen,” vertelt Antia Wiersma, de nieuwe directeur van KNHG, over haar sollicitatie. “Ik had een leuke – maar ontzettend hectische – baan bij Atria en was begonnen aan de voorbereiding van een promotietraject. De baan als directeur KNHG, met mijn achtergrond, ervaring en ambitie – dat zou volgens mij heel mooi passen.” Ze was nog niet actief op zoek, “maar ik vroeg me wel af of de ambitie om te promoveren en een biografie te schrijven te combineren was met mijn baan bij Atria.”

Kansen grijpen
Antia studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde haar doctoraal met de geannoteerde draaiboeken van twee radiodocumentaires die werden uitgezonden door Radio Noord. Na het afronden van haar studie heeft ze een aantal jaren in het bedrijfsleven gewerkt als PR & Marketing medewerker. Vervolgens is ze werkzaam geweest in de PR & Marketing van Teylers Museum en later bijna tien jaar als hoofd communicatie & educatie van het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis in Den Haag. In 2010 maakte Antia de overstap naar Atria (toen nog Aletta). “Ik greep de fusie aan om de stap naar manager van een inhoudelijke afdeling (onderzoek & advies) te zetten, en door de verloop in het managementteam kon ik telkens andere portefeuilles aannemen. Ik houd van verandering en leren – dus elke keer dacht ik ‘laat mij dat maar doen’. Ik heb nooit aan carrièreplanning gedaan, het is zo gegroeid. Maar wat wel bij mij past: als er een kans is, dan zal ik hem grijpen. Zo ook met deze functie: op het moment dat ik bedacht ‘dit gaat misschien niet’ kwam de baan bij KNHG voorbij.”

Toekomst KNHG
“Bij KNHG hebben we een uitdaging tot verbreding en verjonging,” zegt Antia, die tot haar aantreden nog geen lid van de beroepsvereniging was. “Dat heb ik ook gezegd in mijn sollicitatiegesprek: ik had het idee dat KNHG er is voor historici in de academische wereld. Gelukkig wist KNHG al dat dit imago leeft.” Ze ziet heel duidelijk een spanningsveld binnen haar taak: “We moeten verbreden en verjongen, zonder de achterban die ons al jaren steunt van ons te vervreemden. We kunnen wel drastisch gaan vernieuwen en veranderen – maar dan herkennen onze leden ons niet meer.” Volgens Antia moet KNHG niet bang zijn om dingen te proberen. “We zullen dingen doen waarvan de traditionele achterban denkt ‘wat doe je nou?’, maar ook waarvan de nieuwe doelgroep denkt ‘dat is hartstikke traditioneel’. Zolang we ons realiseren dat dit kan gebeuren is het oké: we zullen proactief uitleggen waarom we doen wat we doen, en wat we daarmee willen bereiken.”

Ambitie
Naast haar werk bij KNHG zit Antia nu in de beginfase van haar proefschrift, dat zal gaan over Willemijn Posthumus-van der Goot. Zij richtte in 1935 samen met Rosa Manus en Johanna Naber het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV, nu Atria) op. “Zij is de enige van de drie oprichters die nog geen biografie had. Er ligt zeven meter archief bij Atria, dat wordt nu ontsloten en gedigitaliseerd. Als ik terugkijk op mijn carrière, zie ik dat kennisoverdracht daar de rode draad in is: mijn proefschrift en mijn werk bij KNHG zijn daar de volgende stap in.”

Kayleigh Goudsmit

Het afscheidsinterview met Leonie de Goei, oud-directeur van KNHG, lees je hier.

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear