Vacature KNHG Stagiair Archief

Ben jij een student of afgestudeerd in de archiefwetenschappen (HBO/WO)? Wil jij je kennis opgedaan tijdens je studie omzetten in een relevante werkervaring? En wil jij actief bijdragen aan het behoud, beheer en de ontsluiting van het archief van de vereniging van historici in Nederland en een aanverwante stichting? Dan is het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) op zoek naar jou, want wij zoeken  voor de duur van tenminste drie maanden per 1 januari 2025 een

Stagiair Archief (m/v/x)

(16-24 uur per week)

Wij nodigen in het bijzonder studenten met een migratie-achtergrond en/of arbeidsbeperking uit te reageren.

Wat is de opdracht?

De opdracht valt in twee delen uiteen.

  1. Het KNHG is de beroepsvereniging voor historici in Nederland en bestaat sinds 1845. Het archief tot en met 2007 is ondergebracht bij het Utrechts Archief waar het door belangstellenden geraadpleegd kan worden. In het najaar van 2025 wil het KNHG zijn archief over de periode 2007-2017 overdragen aan het Utrechts Archief. Daartoe is het fysieke archief al geordend en beschreven. Het digitale archief van deze periode moet nog worden uitgezocht, geordend en op een wetenschappelijk verantwoorde wijze beschreven volgens de in 2015 opgestelde archiefbeschrijving en het bijbehorend archiefbewerkingsplan.
  2. Het Historisch Genootschap Harreveldfonds is een aan het KNHG gelieerde stichting. Het archief van deze stichting maakt deel uit van het archief van het KNHG. Het gedeelte tot en met 1999 is al geïnventariseerd en ondergebracht bij het Utrechts Archief. Het deels papieren en deels digitale archief dat de jaren 2000-2023 beslaat moet nog worden uitgezocht, geordend en op een wetenschappelijk verantwoorde wijze beschreven, zodat het samen met de stukken van het KNHG kan worden overgedragen.

Wie zoeken wij?

Het KNHG zoekt een stagiair Archiefwetenschappen (HBO/WO) die

  • het digitale werkarchief van het KNHG over de periode 2008 tot en met 2017 volgens de reeds opgestelde archiefbeschrijving kan uitzoeken, ordenen en beschrijven;
  • het archief van het Historisch Genootschap Harreveldfonds over de periode 2000-2023 volgens de reeds opgestelde archiefbeschrijving kan uitzoeken, ordenen en beschrijven;
  • een plan voor duurzame digitale archivering voor de periode vanaf 2018 kan (mede) opstellen voor het bureau KNHG.

Gewenst profiel

  • Student Archiefwetenschappen (HBO/WO) met een hands on-mentaliteit;
  • Goede contactuele eigenschappen met uitstekende beheersing van het Nederlands en Engels;
  • Je beschikt over een goede dosis enthousiasme, nieuwsgierigheid en zelfstandigheid.

Wat bieden wij?

Stagiairs en vrijwilligers bij het KNHG krijgen de kans om een netwerk op te bouwen in de geschiedeniswereld en relevante werkervaring op te doen. Je leert werken in een team. We bieden je een leerzame en afwisselende stage, met ruimte voor initiatief in een fijne werksfeer en met enthousiaste collega’s en deskundige begeleiding. In overleg kan ook een stage- of afstudeeropdracht vastgesteld en uitgevoerd worden. Het KNHG biedt een stage- of vrijwilligerscontract met bijbehorende vergoeding en een beperkte reiskostenvergoeding.

Diversiteit & Inclusie

Het KNHG gelooft in een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. We streven een inclusieve cultuur na waarin we verschillen omarmen. Kandidaten die, mede door hun achtergrond en ervaring kunnen bijdragen aan deze cultuur, worden speciaal opgeroepen te reageren op deze vacature.

Heb je belangstelling?

Heb je belangstelling en wil je solliciteren? Stuur dan voor 5 november 2024 een korte motivatiebrief vergezeld van een curriculum vitae naar Antia Wiersma, directeur van het bureau via info@knhg.nl.

Over het KNHG

Het bureau van het KNHG biedt werkervaringsplaatsen en afstudeeronderzoeken aan studenten in de laatste fase van hun studie (master), met als doel jonge historici de mogelijkheid te bieden naast of na de studie hun netwerk te vergroten en werkervaring op te doen zodat hun positie op de arbeidsmarkt versterkt wordt. In de afgelopen jaren bleek deze ervaring nuttig bij het vinden van betaald werk.

Het KNHG verbindt historici en komt op voor de belangen van het vak. Het creëert ontmoetingsplaatsen waar historici kennis uitwisselen: in levenden lijve op congressen, ‘in druk’ en online via BMGN – Low Countries Historical Review en www.historici.nl die gratis toegankelijk zijn voor iedereen die beroepsmatig met geschiedenis bezig is; dat kunnen studenten zijn, onderzoekers, docenten, archivarissen, museummedewerkers en andere historici. Het KNHG-bureau is gevestigd in Amsterdam en maakt deel uit van het Humanities Cluster.

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear