Even voorstellen… Wouter Egelmeers

Omdat ik behalve voor geschiedenis ook een enorme liefde heb voor taal, ben ik erg verheugd dat ik vanaf september aan de slag ben gegaan als redacteur van BMGN – Low Countries Historical Review. Voor BMGN voer ik algemene redactionele werkzaamheden uit, maar ben ik ook verantwoordelijk voor de boekrecensies. Daarnaast ben ik één dag in de week werkzaam als managing editor van het Journal for the History of Knowledge.

Ik studeerde Geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ook verbleef ik tweemaal een semester in Berlijn, om me verder te verdiepen in een van mijn interesses binnen het vakgebied: de geschiedenis van gender, het lichaam, en seksualiteit – en de manieren waarop verschillende typen wetenschap kennis over die onderwerpen hebben gecreëerd.

Na mijn studie trok ik naar de KU Leuven, waar ik in 2018 als assistent-onderzoeker deel ging uitmaken van een project over internationale uitwisseling in de negentiende-eeuwse wetenschap. Interessant genoeg richtte een belangrijke deel van dat onderzoek zich op de manieren waarop redacteuren van historische tijdschriften, waaronder een aantal voorlopers van de BMGN, vorm gaven aan hun functie.

In 2019 begon ik, eveneens aan de KU Leuven, aan een doctoraatstraject. Het maakte deel uit van B-Magic, een breed Belgisch (en gedeeltelijk Nederlands) onderzoekscollectief dat de geschiedenis zou schrijven van de toverlantaarn: het eerste visuele massamedium dat desondanks grotendeels in de vergetelheid is geraakt. In mijn proefschrift, dat ik in 2023 verdedigde, bracht ik in kaart hoe deze technologie vanaf 1880 in het Belgische onderwijs werd ingevoerd en daarmee de weg vrijmaakte voor compleet nieuwe manieren van lesgeven. Bovendien werd de lantaarn zo ook de directe voorloper van hedendaagse media als PowerPoint.

Toen ik enkele jaren geleden de inleiding las van het eerste nummer van de Bijdragen voor vaderlandsche geschiedenis en oudheidkunde uit 1837 – één van de voornoemde voorgangers van de BMGN – kon ik nog niet bevroeden dat ik ooit zou worden gevraagd om zelf redacteur van deze monumentale uitgave te worden. Ik kijk er enorm naar uit in de voetschreden van mijn voorgangers te treden en het actuele historische bedrijf in de Lage Landen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear