Vorig jaar organiseerden de VGN en het KNHG een succesvol webinar over de aansluiting tussen het primair en voortgezet geschiedenisonderwijs. Op dinsdag 3 december 2024 organiseren de VGN en het KNHG een vervolg hierop. Ditmaal staat de aansluiting tussen het geschiedenisonderwijs in het voortgezet en hoger onderwijs centraal.
‘Wij beginnen wel weer opnieuw’ is een veelgehoorde kreet van docenten in het hoger onderwijs wanneer het gaat over hun eerstejaarsstudenten. Dat is zonde, want bij de vijfjarige havo en de zesjarige vwo liggen volop kansen om leerlingen beter voor te bereiden op een mogelijke geschiedenisstudie en op bijvoorbeeld de PABO. Maar wat is daarvoor nodig? Het KNHG en de VGN nodigen u daarom van harte uit om mee te denken over hoe we de uitwisseling tussen het voortgezet en hoger onderwijs op gang kunnen brengen. Waar liggen kansen? Wat zijn beperkingen? Hoe kunnen wij zorgen voor een betere aansluiting? En wat is de stand van zaken rondom de nieuwe kerndoelen en actualisatie van het examenprogramma?
In een inspirerende lezing neemt Hanneke Tuithof (Universiteit Utrecht en lid van de vakvernieuwingscommissie mens & maatschappij) ons mee langs deze vragen. Na afloop geeft Koos Sikkema (geschiedenisdocent VO en voormalig lid van het kerndoelenteam mens & maatschappij) een reactie en is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Na afloop van het webinar bundelen we concrete ideeën en aanbevelingen in het discussiedossier Geschiedenisonderwijs en in een artikel in Kleio (tijdschrift voor geschiedenisdocenten).
Datum: dinsdag 3 december
Tijd: 16:00 – 17:30 uur
Voor wie? docenten en decanen in het voortgezet en hoger onderwijs, studenten, lerarenopleiders, onderzoekers, beleidsmedewerkers, academici en overige belangstellenden
Opgeven: vooraf via een email naar info@knhg.nl
Kosten: gratis (maximaal 50 deelnemers, vol = vol)
Programma:
15:45 – 16:00 uur Digitale inloop
16:00 – 16:15 uur Welkom door Tim Huijgen (KNHG en Rijksuniversiteit Groningen)
16:15 – 16:45 uur Lezing van Hanneke Tuithof (Universiteit van Utrecht)
16:45 – 17:00 uur Reactie van Koos Sikkema (CSG Wessel Gansfort)
17:00 – 17:30 uur Ruimte voor vragen/discussie en afsluiting
Meer informatie info@knhg.nl