KNHG Beroepsplatform – Carmen Gonsalves

Carmen Gonsalves is ambassadeur in Chili

Geschiedenis meemaken terwijl je er zelf in staat. Dat is wat mijn beroep met zich meebrengt. Sinds 2021 ben ik de Nederlandse ambassadeur voor Chili in de hoofdstad Santiago. Als ambassadeur sta je aan het hoofd van een ambassade. Dat brengt zeer diverse werkzaamheden met zich mee. Je bent namelijk niet alleen bezig als diplomaat binnen verschillende (inter)nationale onderhandelingen, maar ook met de dienstverlening voor Nederlanders in Chili. Als ambassadeur is het mijn verantwoordelijkheid dat iedereen binnen de ambassade daarin zo goed mogelijk diens werk kan doen.

Een van de belangrijkste facetten voor een ambassadeur is het onderhouden van de betrekkingen tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het betreffende land, in dit geval Chili. Vaak gaat dit over de uitwisseling van kennen en kunnen. Dit doen we onder andere door samen te werken met zowel Nederlandse als Chileense autoriteiten, bedrijfsleven en kennisinstituten. Een belangrijk onderwerp hierbinnen is bijvoorbeeld groene energie. Door het uitwisselen van ervaringen kunnen zowel Nederland als Chili stappen maken naar verduurzaming. Maar samenwerking maakt ook het verschil binnen de internationale betrekkingen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat Nederland en Chili dezelfde resoluties steunen binnen internationale organisaties als de VN, om zo de internationale veiligheid te verbeteren en mensenrechten te waarborgen.

Daarnaast heb ik als ambassadeur ook consulaire werkzaamheden. Als ambassade beschermen en behartigen we de belangen van Nederlanders in Chili. Zo helpen we Nederlanders wanneer deze in de problemen komen, bijvoorbeeld wanneer hun paspoort verlopen of gestolen is. Daarnaast houden we ons bezig met visumaanvragen van Chilenen die graag in Nederland komen studeren. Dat zijn er de afgelopen jaren overigens steeds meer. Het team op de ambassade bestaat deels uit Nederlanders, maar ook Chilenen, een Belgische en een Argentijnse collega maken hier onderdeel van uit.

Als ambassadeur maak je natuurlijk heel veel verschillende dingen mee, maar wat mij het meeste bijstaat is de herdenking van vijftig jaar na de militaire staatsgreep in 1973 in Chili. We hebben toen de Nederlandse fotograaf Chas Gerretsen naar Chili kunnen halen. Hij was er vijftig jaar geleden tijdens de staatsgreep ook bij en heeft daar toentertijd foto’s van gemaakt, die later wereldbekend zijn geworden. Deze foto’s heeft hij in 2023 met de huidige president, Gabriel Boric, urenlang besproken en bekeken. Boric was op het moment van de staatsgreep zelf nog niet eens geboren. Het was bijzonder om deze verschillende generaties bij elkaar te zien komen en te leren van wat er in de geschiedenis is gebeurd.

Dat ik nu werkzaam ben als ambassadeur was niet vanaf vroeger al gepland, maar ook niet onverwacht. Als scholier op de middelbare school wist ik eigenlijk niet wat diplomatie was, maar had ik wel al een enorme interesse in de maatschappij en met name de internationale politiek. Dit ging gepaard met mijn interesse in geschiedenis. Ik vond het op school al een zeer boeiend vak en ben dit later dus gaan studeren aan de Universiteit van Leiden. Ook toen was ik nog niet zo bezig met diplomatie. Wel had ik een interesse in kennisoverdracht en wilde ik lange tijd in de journalistiek werken. Ik ben daarom stage gaan lopen bij Televizier. Later heeft Eppo Jansen, journalist en directeur van het bureau van het Europese Parlement waar ik als vrijwilligster werkte mij de tip gegeven om bij Buitenlandse Zaken te solliciteren. Tijdens mijn studie had ik al enige ervaring opgedaan met het wonen in het buitenland, toen ik mijn scriptie schreef in Argentinië. Dit sprak me enorm aan. Tot mijn eigen verbazing werd ik aangenomen bij Buitenlandse Zaken en zo is het balletje uiteindelijk gaan rollen.

Tijdens mijn studie Geschiedenis deed ik vaardigheden op die ik tegenwoordig nog steeds gebruik in mijn werk. Analytisch nadenken en gedegen bronnenonderzoek kunnen doen zijn bekwaamheden die als ambassadeur goed van pas komen. Maar ook helder en toegankelijk schrijven. Dat leer je al tijdens de studie Geschiedenis, maar verbeter je uiteraard steeds meer tijdens je werk. Buiten deze vaardigheden is het als diplomaat ook handig als je meerdere talen spreekt, sterke mondelinge presentaties kan geven en bekend bent met onderhandelingstechnieken. Hiervoor kun je extra vakken volgen tijdens je studie, maar ook ervaring opdoen on the job.

Als tip voor jonge historici die aan het begin van hun carrière staan zou ik meegeven om te proberen zo veel mogelijk ervaringen op te doen. Stages bieden een mooie mogelijkheid om voor jezelf te leren wat je leuk vindt en wat je ligt. Daarnaast geeft het je inzicht in de aanknopingspunten van dat werkveld. Verder zijn relevante baantjes en vrijwilligerswerk ook zeer nuttig. Zeker voor sociale vaardigheden, die je in veel verschillende soorten banen nodig zal hebben. Kijk om je heen en oriënteer je goed.

 

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear