Af en toe moet ik mijzelf nog even ‘wakker’ knijpen. Dan loop ik met mijn wandelschoenen over het grote Hembrugterrein met haar geschiedenis en de mooie gebouwen. Ooit een terrein met een rafelrandje door de begroeide en ingestorte gebouwen, maar nu komt er steeds meer leven in. Drie jaar geleden kwam ik hier op mijn vouwfietsje aan. Ik was namelijk stagiaire bij de afdeling Collectie en ging voor het nieuw in te richten Hembrug Museum (dependance van het Zaans Museum) onderzoek doen naar de nationale wapen- en munitiefabriek die er gevestigd was. Nu, enkele jaren later, ben ik junior conservator en beheerder van hetzelfde Hembrug Museum.
Van kinds af aan wist ik dat ik iets met geschiedenis wilde gaan doen. Docenten wisten mij te inspireren met goed vertelde verhalen uit het verleden. Ik ging daarom Geschiedenis studeren aan de Universiteit Leiden. Door mijn opa en vader, die beiden werkzaam waren in de Rotterdamse haven, koos ik voor de specialisatie Maritieme Geschiedenis. Wat ik tijdens mijn studie miste was enige vorm van aansluiting op de arbeidsmarkt. Uiteindelijk organiseerde ik voor mijzelf een stage bij het redactieteam van het NTR-programma Verborgen Verleden, waar bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun roots. Dit smaakte naar meer en ik besloot Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam te studeren. Enfin, de rest is bekend.
Als bestuurslid van Jong KNHG wil ik aanstormende en jonge historici ondersteunen bij het vinden van een baan in de culturele sector, als zzp’er of in loondienst. Want hoe pak je dat aan? En wat zijn bijvoorbeeld je rechten (en plichten) bij een werkervaringsplek? Uit wie bestaat de culturele sector? Mocht je zelf ideeën hebben om historici en de culturele sector nader tot elkaar te brengen, kun je mij gerust mailen.