Vier jaar KNHG, zeventien afleveringen BMGN – Low Countries Historical Review

Vier jaar KNHG, zeventien afleveringen BMGN – Low Countries Historical Review

Vier jaar heb ik rondgelopen bij het KNHG en daarbinnen op het redactiebureau van BMGN – Low Countries Historical Review. Eerst als redacteur en vanaf 2016 als managing editor. Het zijn belangrijke jaren voor mij geweest, waarin ik veel heb geleerd en veel kansen heb gekregen. Het KNHG is een inspirerende werkplek, een kleine organisatie waar hard gewerkt wordt om zoveel mogelijk voor de Nederlandse historici als beroepsgroep voor elkaar te krijgen.

In de afgelopen vier jaar werkte ik mee aan zeventien afleveringen van de BMGN. Daar zaten een paar favoriete nummers bij, zoals het prachtige themanummer over de Beeldenstorm en het themanummer over Scholarly Personae. Maar evenzo leuk vond ik het werken aan de ‘gewone’ nummers waarin een grote variëteit aan artikelen, fora en discussiedossiers in opgenomen is. In de periode dat ik bij het KNHG werkzaam was had ik niet alleen te maken met auteurs en recensenten in alle soorten en maten, met een schier eindeloze reeks voetnoten, het lanceren van een nieuwe website in 2015, discussies over open access, over de beoogde koers van het tijdschrift, maar ook met een organisatie in verandering. Het KNHG is bezig zijn positie als beroepsvereniging te versterken, meer jonge historici aan te trekken, om zo een ook in de toekomst een aantrekkelijke vereniging te blijven.

Een van de hoogtepunten van het ‘nieuwe’ KNHG vond ik de Historicidagen vorig jaar. Het was een moment om uit het kleine kringetje van de eigen specialisatie nu eens met historici uit allerlei andere werkvelden te spreken. Docenten, zelfstandig onderzoekers, historici werkzaam bij musea en historici die buiten de academie en bredere culturele sector emplooi hadden gevonden. Zo was ik bij een sessie georganiseerd door historici werkzaam bij het Ministerie van Defensie. Al kon ik toen nog niet bevroeden dat ik een jaar later zelf ook bij datzelfde ministerie zou gaan werken, toch heb ik lang nagedacht over hoe je als historicus je kwaliteiten buiten de wetenschap kunt inzetten. Ik las uiteraard het prachtige boek ‘Gezocht Historicus’ van oud-collega Kayleigh Goudsmit, maar was er tijdens mijn bestuursjaren voor het Promovendi Netwerk Nederland ook al in bredere zin mee bezig. In die tijd zetten we het Professional PhD Program op, een initiatief om de doorstroom van promovendi naar een baan buiten de wetenschap te verbeteren.

Zelf heb ik die stap naar de wereld buiten de wetenschap nu ook gezet. Na het verdedigen van mijn proefschrift in februari van dit jaar vond ik het tijd om mijn horizon te gaan verbreden. Inmiddels ben ik dus van managing editor weer gewoon ‘lezer’ van de BMGN geworden, eentje met een papieren abonnement. En ook al werk ik niet meer in het vak, ik blijf het tijdschrift lezen en volgen om op de hoogte te blijven van wat er speelt op het gebied van de geschiedenis van de Lage Landen. En ja, ik kan het vermoedelijk ook niet laten om in mijn vrije tijd nog met onderzoek bezig te blijven. Daarover zal ik gaan bloggen op mijn eigen website. En aangezien het KNHG zich richt op alle historici in Nederland, hoop ik ook af en toe nog eens wat activiteiten bij te kunnen wonen. Dus wie weet tot ziens in Groningen op de Historicidagen in 2019?

Anne-Marie Mreijen

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear