Witte onschuld is de geactualiseerde Nederlandse uitgave van White Innocence (2016), waarin Gloria Wekker een centrale paradox in de Nederlandse cultuur onderzoekt en beschrijft: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend. Met o.a. Philomena Essed, Anja Meulenbelt, Anousha Nzume en Nancy Jouwe.
In de verkenning van de werking van ras en racisme in Nederland is het ‘culturele archief’ voor Wekker een leidend concept: de diep ingesleten attitudes en emoties die racisme in stand houden en hun oorsprong kennen in het koloniale verleden. Wekker beschrijft in dit boek, dat eerder in het Engels veel stof deed opwaaien, onder andere hoe media de beeldvorming over zwarte mannen en vrouwen bepalen, en schrijft over het gebrek aan kennis over ras in de Nederlandse academie, de hedendaagse conservatieve politiek en de controversen rondom het Zwarte Piet-debat, Artikel1 en Sylvana Simons. Ook blikt ze in de Nederlandse versie terug op de ontvangst van haar Engelstalige boek in de Nederlandse media. U kunt hier een voorpublicatie van lezen uit de NRC.
Jan Peter Wissink, directeur van AUP zal iedereen welkom heten. Dichter Martijn den Ouden draagt een gedicht voor dat hij schreef naar aanleiding van White Innocence. Philomena Essed, Anousha Nzume en Gloria Wekker gaan, onder leiding van moderator Nancy Jouwe, in gesprek met elkaar over de boeken die ze schreven die allemaal witheid thematiseren. Het eerste exemplaar wordt vervolgens aangeboden aan Anja Meulenbelt. De avond wordt afgesloten met een bijdrage van Gloria Wekker, en een aantal vragen vanuit het publiek.
Locatie: Aula Lutherse Kerk