Visualizing the Unknown: 17de-eeuwse microscopische waarneming en visualisatie getoetst met historische instrumenten

10 zat
Datum
10 juni 2023
Vanaf
15:00
tot
16:00
Adres
Leiden

Nog vóór Van Leeuwenhoek de microscoop oppakte, was de microscopie een bruisend vakgebied in volle ontwikkeling. Als geen ander bedachten 17de-eeuwse microscopisten innovatieve technieken om draagvlak te creëren voor hun waarnemingen met vaak weerbarstige instrumenten.

Afbeeldingen kregen een centrale plek in het communiceren over ontdekkingen. Veel van deze 17de-eeuwse innovaties werken nog steeds door in de wetenschap. Om de praktijk van de 17de-eeuwse microscopie nader te onderzoeken sloeg Rijkmuseum Boerhaave de handen ineen met het Huygens Instituut (KNAW) en de Bibliotheca Hertziana in Rome. In de eerste fase van het onderzoeksproject ‘Visualizing the Unknown’ zetten we de museumcollectie in om de wisselwerking tussen waarneming en visuele verslaglegging in de 17de-eeuwse microscopie te onderzoeken. In dit praatje blik ik terug op de eerste inzichten die deze ‘re-enactments’ boden. Welke meerwaarde bieden museumobjecten bij historisch onderzoek? Waren Van Leeuwenhoeks microscopen echt zoveel beter? En waarom is het zinvol om de ‘selfmade man’ Van Leeuwenhoek juist binnen het bredere 17de-eeuwse microscopiemilieu te beschouwen?

Over de spreker

Tiemen Cocquyt is conservator in Rijksmuseum Boerhaave en samensteller van de tentoonstelling ‘Onvoorstelbaar’. Samen met Sietske Fransen en Eric Jorink zette hij het NWO-gehonoreerde onderzoeksproject ‘Visualizing the Unknown’ op. In dit project overziet hij de onderzoeksworkshops waarin microscopen uit de museumcollectie als historische bron worden ingezet.

Praktische informatie

Wanneer: Zaterdag 10 juni 2023 van 15.00 tot 16.00 uur
Waar: In de congreszaal van het museum of online via de livestream
Kosten: Deelname aan de livestream is gratis, het bijwonen van de lezing in het museum kan op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum (bijvoorbeeld een museumticket, of geheel gratis met een museumkaart/studentenkaart etc.).
Aanmelden: Via onderstaand formulier. Er is een apart inschrijfformulier voor de lezing in onze congreszaal of om via de livestream mee te kijken. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail heeft ontvangen (check uw spam-box) is uw aanmelding geregistreerd.

Registreer je hier!

 

© KNHG 2024 Website: Code Clear