Symposium ‘Het onzichtbare zichtbaar maken’

9 vrij
Datum
9 september 2022
Vanaf
14:00
tot
17:00
Adres
Wijk bij Duurstede

Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht organiseert op 9 september het symposium ‘Het onzichtbare zichtbaar maken’. Aanleiding is het nieuwe boek De dam bij Wijk en het Kromme Rijngebied in de middeleeuwen.

Lopend langs de Kromme Rijn hoor je het kabbelende water & suizende bomen, voel je de wind door je haren en ruik je het groen om je heen. De rivier is een verbindende factor in het Kromme Rijngebied. In de zomer vaar je naar aangelegen plaatsen, bewandel je een oud jaagpad of je fiets dwars door de weilanden naar één van de prachtige kastelen.

De geschiedenis van het Kromme Rijngebied gaat ver terug. In het jaar 1122 zijn er ingrijpende veranderingen doorgevoerd. In dat jaar, precies 900 jaar geleden, werd het laatste stuk van de Lekdijk aangelegd. Deze ‘dam’ maakte van de (kromme) rijn een mooi meanderende rivier. Bovendien kon het land beter worden beschermd tegen overstromingen en werden nieuwe gebieden ontgonnen. Wat is vandaag de dag nog zichtbaar van deze eeuwenlange gebiedsontwikkeling?

Er valt genoeg te ontdekken! Is de langgerekte verkaveling bij de Langbroekerwetering wel eens opgevallen? Of het feit dat de Kromme Rijn geen bedijkte rivier is?

Tijdens het symposium gaan de sprekers historisch geograaf prof. dr. Hans Renes, archeoloog drs. Jan van Doesburg en sociaal geograaf dr. Ad van Bemmel in op de gevolgen van het aanleggen van de dam bij Wijk bij Duurstede. Zij vertellen hoe het landschap en de bewoning van de Kromme Rijnstreek er in die tijd uitzag. En ook op welke manier de ontginningen, de infrastructuur en organisatiestructuren zich in de middeleeuwen ontwikkelden. Daarbij wordt duidelijk wat er nu nog zichtbaar is van alle veranderingen in het landschap sinds de afdamming in 1122. Ook gaan we deze middag met elkaar in gesprek over de betekenis van het verleden op hedendaagse vraagstukken rondom gebiedsontwikkeling en erfgoedbeheer. Het symposium wordt feestelijk afgesloten met de presentatie van het nieuwe boek.

Deelname aan het symposium is kosteloos, maar aanmelden is verplicht. Bezoek de website www.razu.nl of Klik hier voor het aanmeldformulier.

Datum: vrijdag 9 september
Tijd: 14:00 (inloop vanaf 13:15) – 17:00
Locatie: Theater Calypso in Wijk bij Duurstede
Organisatie: Regionaal Archief Zuid-Utrecht

© KNHG 2024 Website: Code Clear