Schrijfworkshop voor jonge historici: recensies en review-essays

6 vrij
Datum
6 december 2019
Vanaf
13:00
Adres
Spui25

Vrijdag 6 december

Hoe schrijf je een boekbespreking die meer dan alleen het boek samenvat?
In samenwerking met
De Nederlandse Boekengids – al vier jaar het Nederlandse zusje van de New York Review of Books – organiseert Jong KNHG een workshop over het genre reviewessay.

 

Op vrijdag 6 december organiseert Jong KNHG in samenwerking met De Nederlandse Boekengids een workshop waarin het reviewessay centraal staat: kritische besprekingen waarin de mening van de recensent een belangrijke rol speelt. Dit genre is bij uitstek geschikt voor wetenschapper om een breder publiek te bereiken, zonder aan intellectuele diepgang te verliezen.

Samen met classica, essayiste Jacqueline Klooster en DNBG-hoofdredacteur Merlijn Olnon gaan we tijdens deze workshop in op de tips & tricks van het reviewessay.

Jacqueline Klooster is naast onderzoeker van de klassieke oudheid ook begenadigd essayiste. In 2018 won zij de Zenobia Essayprijs voor haar artikel De beschaving is een grof schandaal dat in de Nederlandse Boekengids verscheen.

Merlijn Olnon is de oprichter en hoofdredacteur van de Nederlandse Boekengids (DNBG). In een tijd dat boekbesprekingen in kranten en tijdschriften steeds korter worden, bepleit Olnon dat besprekingen juist van langere adem moeten zijn. Met De Nederlandse Boekengids, dat hij modelleerde naar de New York Review of Books, biedt hij nu al enige jaren aan wetenschappers en schrijvers een platform voor zulke besprekingen.

 

Tijdens de workshop delen Klooster en Olnon hun inzichten over het reviewessay, bespreken we enkele essays en de ideeën van de deelnemers. Meer informatie volgt op deze pagina.

Deelname is voor (jong-)KNHG leden gratis, voor anderen 5 euro. Jonge historici kunnen in veel gevallen overigens gratis lid worden! Aanmelden via jongknhg@gmail.com

 

© KNHG 2024 Website: Code Clear