Queer Geschiedenismaand

1 vrij
Datum
1 maart 2024
Vanaf
0:00
tot
0:00
Adres
Diversen

Van 1 tot en met 31 maart 2024 vindt de vierde editie van de Queer Geschiedenismaand plaats. In musea en culturele instellingen door het hele land zal speciale aandacht besteed worden aan de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenis.

Behalve programmaonderdelen in de vorm van tentoonstellingen en rondleidingen zullen de verhalen van de lhbtiq+-gemeenschap ook worden verteld in online content zoals blogs en video’s. Queer Geschiedenismaand wordt georganiseerd door IHLIA LGBTI Heritage en wordt dit jaar bijgestaan door onder andere het Regionaal Archief Alkmaar, Amsterdam Museum, Beeld & Geluid, Schouwburg Amstelveen, Frans Hals Museum, Brabants Historisch Informatiecentrum en de Oude Kerk Amsterdam. De komende weken wordt de programmering verder uitgebreid.
Over Queer Geschiedenismaand

Al zo lang de mensheid bestaat zijn er mensen die wij nu lhbtiq+’ers zouden noemen, maar in de geschiedenisboeken was in het verleden weinig aandacht voor het bestaan en de bijdragen van deze mensen. De Queer Geschiedenismaand is een manier om deze geschiedenis uit te lichten. Reflecteren op het gevecht voor gelijke rechten is een goede manier om de nieuwe generatie te inspireren en te motiveren om te staan voor een samenleving waarin iedereen gelijk is, zichzelf durft te zijn en respect verdient.

Over IHLIA
IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbtiq+* in Nederland en heeft de grootste lhbtiq+-collectie van Europa. IHLIA is een zelfstandige organisatie gevestigd in OBA Oosterdok in Amsterdam. Hier verzamelt, bewaart en ontsluit ze relevante informatie over homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgender, intersekse en queer personen, hun geschiedenis, leefwereld en cultuur. Het archief heeft een grote mate van compleetheid en omvat enkele unieke kerncollecties en archieven van organisaties. Als geheel is het van hoge kwaliteit en van nationale en internationale betekenis.

Highlights

Een van de hoogtepunten van dit jaar is de publicatie van de podcast Roze Reuzen, een samenwerking van IHLIA LGBTI Heritage, Van Gisteren, bureau voor publiekshistorische projecten, en queerlifestyle-tijdschrift Winq.

In deze eerste serie van de podcast interviewt historicus Mark Bergsma (Van Gisteren) vijf personen die zich al decennialang inzetten voor emancipatie en die de diversiteit binnen de lhbtiq+-gemeenschap zichtbaar maken. Hoe zijn deze mensen opgegroeid, welke gebeurtenissen hebben hen gevormd en wanneer en waarom zijn zij zich gaan inzetten voor emancipatie? En hoe activistisch zijn zij vandaag de dag nog?

De podcast wordt feestelijk gelanceerd met een live programma bij IHLIA in Amsterdam op 1 maart 2024 waarin we de Roze Reuzen verrassen met een eigentijdse ode aan hun werk. 1 maart is tevens de start van de expositie Roze Reuzen die t/m 7 juni 2024 te zien zal zijn. De expositie geeft visuele context aan de interviews dankzij materialen uit het archief.

Klik hier voor meer informatie!

© KNHG 2024 Website: Code Clear