Presentatie recente onderzoeksresultaten De Brienne-kist

16 zon
Datum
16 februari 2020
Vanaf
13:00
tot
17:30
Adres
Zeestraat 82, Den Haag

‘Signed, Sealed, Undelivered’: 2600 ongeopende brieven uit de 17e eeuw werpen licht op pers, migratie, musici en censuur.

Één van de pronkstukken uit de collectie van mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag is de kist van postmeester Simon de Brienne. Deze kist bevat 2600 ongeopende brieven die nooit bezorgd werden.

Op zondag 16 februari presenteren internationale wetenschappers de laatste resultaten van hun onderzoek naar deze brieven. De brieven werden door een dwarsdoorsnede van de bevolking geschreven en bevatten een schat aan informatie over migratie, muziek, pers en communicatie. Opvallend is dat veel brievenschrijvers vrouwen waren.

David van der Linden houdt een presentatie over de pers in de 17e eeuw. Den Haag was het centrum van de internationale politiek en uitgeverswereld. Hij onderzocht hoe men destijds aan actueel nieuws kwam. De Brienne Collectie bevat veel brieven uit Frankrijk, gericht aan Haagse uitgevers. Deze bevatten nieuws en pamfletten of orders voor boeken die in Frankrijk verboden waren vanwege de strenge censuur.

Jana Dambrogio en Daniel Starza Smith organiseren een workshop rondom letter locking: vouwen en verzegelen van brieven om de inhoud te beveiligen. Historici richtten zich altijd op de inhoudelijke tekst, terwijl de vorm en vouwwijze net zo belangrijk zijn om communicatie en geheimhouding te begrijpen.

Rebekah Ahrendt presenteert haar onderzoek over muziek en musici. Veel musici uit Frankrijk kwamen terecht in Nederland, waar zij de nieuwe barokmuziek introduceerden die populair was aan het Franse hof. De Brienne Collectie geeft een uniek inkijkje in de levens van deze onbekende musici. Door hun constante migratie, op zoek naar werk, raakte de Franse muziek verspreid door Europa. Het ensemble Musica Poetica begeleidt haar optreden.

Lucas Haasis en Christina Beckers onderzoeken een vergelijkbare collectie onbezorgde brieven, de zogeheten Prize Papers. In de 17e en 18e eeuw voerden Nederland en Engeland een reeks zeeoorlogen. Tijdens die oorlogen kaapte de Engelse marine talloze Nederlandse schepen en confisqueerde alle bezittingen aan boord – dus ook brieven op weg naar huis. Deze brieven bevinden zich nog altijd in de National Archives in Londen. Miranda Lewis legt uit hoe de Brienne Collectie wordt gecatalogiseerd in samenwerking met de universiteit van Oxford, in het bijzonder het project Cultures of Knowledge.

Na registratie is het programma gratis voor publiek toegankelijk. De voertaal is Engels.

Het programma is van 13:00 – 17:30 uur en wordt afgesloten met een feestelijke borrel. Locatie: Zeestraat 82, Den Haag.

© KNHG 2024 Website: Code Clear