NIOD Jaarlezing – Organized Destruction: The Logic of Mass Violence in Genocide.

23 do
Datum
23 september 2021
Vanaf
16:30
tot
17:30
Adres
Online

Professor Uğur Ümit Üngör houdt NIOD Jaarlezing 2021: over nieuwe perspectieven op daderschap en baanbrekend onderzoek naar massaal geweld in Syrië en Irak

Op donderdag 23 september 2021 om 16.30 uur houdt professor Uğur Ümit Üngör in de Aula van de Universiteit van Amsterdam zijn oratie Organized Destruction: The Logic of Mass Violence in Genocide. De oratie vormt tevens de Holocaust en Genocide Studies Lezing 2021 van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De bijeenkomst is in verband met de coronamaatregelen in het Hoger Onderwijs alleen via livestream te volgen. De link voor de livestream zal twee dagen voor het evenement via deze pagina gedeeld worden.

Genocide is door de hele geschiedenis heen een voortdurend en hardnekkig verschijnsel in zeer uiteenlopende menselijke samenlevingen. Meer dan 75 jaar na de Holocaust en de Genocideconventie is het fenomeen genocide wereldwijd nog even actueel. Uğur Ümit Üngör zal in zijn lezing onder andere ingaan op de relatie tussen de Holocaust en andere genociden, de problematische aard van de Genocideconventie van 1948, en de vraag hoe daders van massamoorden in het digitale tijdperk kunnen worden onderzocht.

Uğur Ümit Üngör: “Alle genociden zijn uniek, maar het is de taak van wetenschappers om voorbij de uniciteit te denken en vergelijkingen te trekken.”

Uğur Ümit Üngör is hoogleraar Holocaust en Genocide Studies aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Zijn belangrijkste interessegebieden zijn de geschiedenis en sociologie van genocide en massaal geweld, met een bijzondere focus op het moderne en hedendaagse Midden-Oosten. Hij publiceerde onder andere: Genocide (Amsterdam University Press, 2016, red.), Confiscation and Destruction: The Young Turk Seizure of Armenian Property (Continuum, 2011), het bekroonde The Making of Modern Turkey: Nation and State in Eastern Anatolia, 1913-1950 (Oxford University Press, 2011), en meest recent Paramilitarism: Mass Violence in the Shadow of the State (Oxford University Press, 2020).

De Holocaust- en Genocidestudies Lezing van het NIOD vindt jaarlijks plaats aan het begin van het academisch jaar. De lezing wordt in het Engels uitgesproken, een Nederlandse vertaling is op aanvraag beschikbaar. Zie voor meer informatie de website van het NIOD.

© KNHG 2024 Website: Code Clear