Merlijnlezing door Onno Sinke: Het geluid van geweld. Bersiap en de dynamiek van geweld in de eerste fase van de Indonesische revolutie

11 woe
Datum
11 mei 2022
Vanaf
20:00
tot
21:30
Adres
Leiden en online

Voor 2022 heeft LHD Merlijn gekozen voor het jaarthema: ‘De dekolonisatie van Indonesië’. 

Op 11 mei om 20.00u wordt de derde lezing gegeven door Dr. Onno Sinke.

Locatie: Lipsius zaal 123, Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden

Het geluid van geweld. Bersiap en de dynamiek van geweld in de eerste fase van de Indonesische revolutie

De strijdkreet ‘bersiap!’ klonk in talloze steden en dorpen in Indonesië tijdens de eerste maanden na het uitroepen van de onafhankelijkheid, op 17 augustus 1945. De alom gehoorde oproep ‘paraat te staan’ voor de vrijheidsstrijd van de jonge natie markeert de start van de Indonesische revolutie en luidde een periode in van extreem geweld. Deze gewelddaden waren voornamelijk gericht tegen burgers en dienden geen militair doel.

Het geluid van geweld schetst de dynamiek van dit extreme geweld waarin Indonesische strijdgroepen de wapens opnamen tegen Indo-Europeanen, Molukkers, Nederlanders en Chinezen, maar ook tegen Japanse burgers en Japanse en Brits-(Indische) militairen.

Onno Sinke plaatst deze periode nadrukkelijk in het bredere kader van onderling Indonesisch geweld, alsook het geweld van Japanse, Britse en Nederlandse zijde tegen Indonesische burgers. Niet alleen Java en Sumatra, maar ook andere eilanden komen in dit boek aan de orde, evenals het lastige vraagstuk van de slachtofferaantallen. Ten slotte gaat hij in op de ontwikkeling van de term ‘bersiap’ in de voorbije 75 jaar, die in Nederland uitgroeide tot een kernbegrip om de vroegste fase van de Indonesische revolutie te duiden.

Meer informatie en aanmelden

Deze lezing vindt zowel op locatie plaats (Lipsius, zaal 123) als online. Aanmelden om fysiek bij de lezing aanwezig te zijn is voor Merlijnleden niet nodig. Niet-leden graag aanmelden via lhdmerlijn@gmail.com. Voor de online lezing is aanmelden verplicht: u ontvangt dan een dag tevoren de link naar de lezing van ons.

Aanmelden

 

© KNHG 2024 Website: Code Clear