Maori Weekend bij Museum Volkenkunde

24 zat
Datum
24 juni 2023
Vanaf
12:00
tot
17:00
Adres
Leiden

Bij Museum Volkenkunde staat het weekend van 24 en 25 juni in het teken van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Een bijzondere gelegenheid om meer te leren over de Maoricultuur met speciale aandacht voor de viering van Matariki (Maori-nieuwjaar), het moment waarop sterrencluster Plejaden aan de hemel verschijnt en het begin van de Maorikalender markeert. Bezoekers maken kennis met de Maorigebruiken en -kunstvormen en kunnen meedoen aan leuke activiteiten waarmee zij de cultuur aan den lijve ondervinden.

Museum Volkenkunde heeft een bijzondere en nauwe relatie met verschillende Maorigroepen. Het Maoriweekend is dan ook ontstaan uit een nauwe samenwerking tussen verschillende Maorigroepen, Museum Volkenkunde en Koninklijke studentenroeivereniging Njord. Tijdens het weekend is van alles te zien en te beleven. Museum Volkenkunde heeft een rijke collectie voorwerpen die door Maori gemaakt zijn. In het museum zijn lezingen en rondleidingen langs de objecten in de Oceanië zaal. En het is een unieke gelegenheid om mee te varen in een waka (kano) door de Singel. In verschillende workshops leer je een hoofdband vlechten, een poi bal maken en kom je meer te weten over gebruiken en kunstvormen van de Maori.

Matariki 

Matariki is de Maori-naam voor een groep van zeven sterren, in het Nederlands ook wel de Plejaden groep genoemd. Het moment waarop dit sterrencluster aan de hemel verschijnt, markeert het begin van de Maori-maankalender. Matariki is een feestdag in Nieuw-Zeeland en wordt dit jaar op 14 juli gevierd met optredens, kunst, eten en verhalen. Gezien het Maoriweekend plaatsvindt vóór de offciële viering van Matariki, maken bezoekers alleen kennis met het begrip en de gebruiken rondom Maori-nieuwjaar en wordt er speciale aandacht aan besteed.

Meevaren in een waka

De voorouders van de Maori zijn dankzij vernuftige navigatietechnieken en efficiënte kano’s (waka) zo’n 700 jaar geleden naar Nieuw-Zeeland gevaren. De waka speelt daarom een belangrijke rol in de cultuur. In 2010 kreeg Museum Volkenkunde van Nieuw-Zeelandse Maori een ceremoniële boot (waka taua) en een boot voor dagelijks gebruik (waka tete kura) toevertrouwd. Belangrijk voor de zorg voor de waka’s is het beschermen van hun culturele integriteit. Dit gebeurt door het museum en door leden van de Koninklijke Studentenroeivereniging Njord. Een aparte crew is opgeleid om kennis van tradities, protocollen en cultuurelementen op te doen. Tijdens het Maoriweekend krijgen bezoekers de unieke gelegenheid met het Waka Gezelschap van Njord mee te varen in de waka tete kura.

Het uitgebreide programma van het Maori Weekend in Museum Volkenkunde is te vinden op www.volkenkunde.nl.

© KNHG 2024 Website: Code Clear