Lezingenreeks ‘De onderzoeker vertelt’: Fraser Noble

7 zon
Datum
7 mei 2023
Vanaf
14:00
tot
15:00
Adres
Den Haag

LEZINGENREEKS ‘DE ONDERZOEKER VERTELT’ / MEI 2023

Organisatie: Stichting OVN i.s.m. Vrijmetselarij Museum

7 mei 2023: Fraser Noble MA

‘Freemasonry on the “Wild Coast”: Studying Adriaan Anthony Brown’s time in Essequibo 1773-1781’

De relatie tussen vrijmetselarij en westerse expansiegeschiedenis is een ‘hot topic’ in de internationale onderzoekswereld. De rol van Nederland bleef hierbij echter onderbelicht, zeker waar het vrijmetselarij in de West-Indische Compagnie betreft. De eerste vrijmetselaren in Nederland rond 1720 waren van Britse afkomst, en ook in de handel met de Cariben vanuit Zeeland speelden Britten een rol. Fraser Noble maakte een casestudie van de Zeeuws-Britse Adriaan Anthony Brown en zijn rol in de handelsposten Essequebo en Demerary in het 18de-eeuwse Guiana. Brown was daar lid van loge St. Jean de la Reunion. Wat betekende dat lidmaatschap voor hem als handelaar? En hoe is dit onderzoek van logearchieven relevant voor slavernijgeschiedenis? (Lezing in het Engels.)

Over de spreker: Fraser Noble studeerde geschiedenis in Utrecht en Glasgow. Tijdens zijn studie liep hij stage bij onderzoekproject ‘Mapping Slavery’ waarin hij een podcastserie maakte. Noble voltooide begin 2023 zijn Master Colonial and Global History aan de Universiteit Leiden. De lezing belicht het onderwerp van zijn afstudeerscriptie, waarvoor hij 18de-eeuwse bronnen in het Zeeuws archief en het Vrijmetselarij Museum bestudeerde.

Over deze lezingenreeks

In de lezingreeks ‘De onderzoeker vertelt’ komt steeds een andere student of onderzoeker aan het woord. Zij doen vanuit verschillende vakgebieden verslag van recent onderzoek naar de geschiedenis van de vrijmetselarij. De reeks wordt georganiseerd door Stichting OVN i.s.m, het Vrijmetselarij Museum. Doel is het uitwisselen van interdisciplinaire kennis en bij elkaar brengen van professionals en geïnteresseerden in het vakgebied.

Praktische informatie

Datum:                                 7 mei 2023

Tijd:                                       14.00-15.00 uur

Locatie:                                Vrijmetselarij Museum, Javastraat 2B, Den Haag

Het museum is bereikbaar met bus 22 of 24 (halte Alexanderplein) en tram 1 (halte Vredespaleis). Er is betaalde parkeergelegenheid op het Alexanderplein en rondom Plein 1813. Het museum is helaas niet rolstoeltoegankelijk (entree met trap; eenmaal binnen zijn de etages per lift bereikbaar).

Aanmelden:                       Via de Eventbrite app, volg daarvoor deze link:

https://www.eventbrite.nl/cc/de-onderzoeker-vertelt-1625809.

NB: vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (max. 25) is aanmelding vooraf vereist, en daarbij geldt vol = vol.

Kosten (per lezing):         Regulier tarief € 9,50 / OVN-donateurs € 6,50 (mits u bij aanmelding via bovenstaande link de code ‘OVN2023’ invult). Dit is incl. museumentree.

Expositie:            Zowel voor als na de lezingen is er mogelijkheid om op eigen gelegenheid het museum te verkennen (audiotour beschikbaar bij de balie). De vaste presentatie toont topstukken, waaronder de gouden hamer van Grootmeester prins Frederik. De tijdelijke expositie ‘Vrijheid en Vooroordeel’ belicht vrijmetselarij in de Tweede Wereldoorlog. De gelijknamige catalogus is in de museumwinkel verkrijgbaar. Zie vrijmetselarijmuseum.nl

© KNHG 2024 Website: Code Clear