Joodse literatuur en het naoorlogse Europa| Interview met Arnon Grunberg

28 do
Datum
28 januari 2021
Vanaf
16:00
tot
17:30
Adres
Online

Aan de vooravond van de internationale conferentie ‘The Politics of Jewish Literature and the Making of Post-War Europe’ spreken we met schrijver Arnon Grunberg over de rol die vormen van joodse literatuur hebben gespeeld in het heruitvinden van Europa’s zelfbeeld na 1945.

Op 2 en 3 februari vindt de online conferentie ‘The Politics of Jewish Literature and the Making of Post-War Europe’ plaats. Deze conferentie behandelt de pan-Europese populariteit van verschillende vormen van joodse literatuur na 1945, zoals Holocaust-literatuur, Israëlische literatuur, vooroorlogse Duits-joodse literatuur, Amerikaans-joodse literatuur, en Oost-Europees joodse literatuur. Doel is om te onderzoeken in hoeverre deze vormen van joodse literatuur een rol hebben gespeeld in het heruitvinden van Europa’s zelfbeeld na het trauma van de Tweede Wereldoorlog. Arnon Grunberg zal worden geïnterviewd over zijn eigen visie daarop als schrijver en vanuit zijn persoonlijke ervaringen met te boek staan als ‘joodse schrijver’.

Het interview zal in het Nederlands worden afgenomen door Yolande Jansen en David Wertheim. Vanaf 1 februari is het online terug te kijken met Engelstalige ondertiteling.

Over de sprekers
Arnon Grunberg is een veelbekroond Nederlands schrijver. Naast vele romans, waaronder Blauwe maandagen (1994), De asielzoeker (2003), De Joodse messias (2004) Huid en haar (2010), Moedervlekken (2016), en Bezette gebieden (2020) schreef hij essays en columns voor onder meer de Volkskrant, Humo, de VPRO-gids en NRC Handelsblad. Recent publiceerde hij Bij ons in Auschwitz, een bloemlezing met getuigenisliteratuur uit Auschwitz, en de bundel Als ze het over Marokkanen hebben, met vijf artikelen over ‘identiteit, Amsterdam-Zuid en de onvermijdelijke schaduw van het verleden’.

Yolande Jansen is Universitair Hoofddocent Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en Bijzonder Hoogleraar humanisme in relatie tot religie en seculariteit voor de Socrates Stichting bij de Vrije Universiteit

David Wertheim is directeur van het Menasseh ben Israel Insituut voor joodse studies.

Aanmelden
U kunt dit programma online volgen. Wanneer u zich aanmeldt, ontvangt u een dag voor het programma een link naar de livestream.
© KNHG 2024 Website: Code Clear