Jong KNHG – Lezing Cleopatra VII i.s.m. Groniek

11 do
Datum
11 maart 2021
Vanaf
19:30
tot
20:30

Regina Meretrix: de ‘hoerenkoningin’ Cleopatra VII

Jong KNHG en Groniek organiseren aanstaande donderdagavond 11 maart een lezing over de beroemde Egyptische koningin Cleopatra. Zij wordt alom gezien als een uiterst aantrekkelijke verschijning, die haar machtspositie te danken had aan de seksuele aantrekking die eerst Julius Caesar en vervolgens Marcus Antonius ertoe brachten haar als maîtresse te onderhouden. Weinigen zullen zich afvragen of staatslieden als Caesar of Antonius zelf dan zo aantrekkelijk waren om haar belangstelling te wekken. Dr. Branko van Oppen zal de vraag bespreken waarom het relevant is of Cleopatra fysiek aantrekkelijk was, en wat de gevolgen van een dergelijke gedachte zijn.

Personalia

Dr. Branko van Oppen is een oudhistoricus gespecialiseerd in de machtspositie van Hellenistische koningen (van de periode van Alexander de Grote tot Cleopatra). Hij is aangesteld als aanstaande Richard E. Perry Conservator Grieks & Romeinse Kunst aan het Tampa Museum of Art, Florida.

Hij behaalde zijn PhD aan The City University of New York, waar hij studeerde onder Sarah Pomeroy. Van Oppen heeft meer dan tien jaar brede onderwijservaring in de VS en Nederland; in het academisch jaar 2019/20 was hij tijdelijk verbonden met de vakgroep Oude Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Voordien werkte hij vijf jaar in het Allard Pierson Museum.

Dr. Van Oppens academische interesses omvatten verder klei-zegelafdrukken, dieren in de antieke materiële cultuur en Romeins-Egyptische mummieportretten, evenals kunstgeschiedenis en antieke religie in het algemeen.

In het kort

Datum | donderdag 11 maart 2021
Tijd | 19:30-20:30 uur
Locatie | online, aanmelden via jongknhg@gmail.com
Voor wie? | leden van Jong KNHG, abonnees van Groniek en andere geïnteresseerden

© KNHG 2024 Website: Code Clear