Heropening Iconic House architect Gerrit Rietveld

8 vrij
Datum
8 september 2023
Vanaf
17:00
tot
19:00
Adres
Utrecht

 

Met plezier nodigen wij u uit voor de heropening van het iconic house van architect Gerrit Rietveld, Erasmuslaan 9, vrijdag 8 september van 17.00 tot 19.00 uur.

BOS FINE ART en ASNOVA architecture verhuizen naar de Erasmuslaan 9
Vanaf december 2023 zullen BOS FINE ART, galerie met geometrisch abstracte beeldende kunst en ASNOVA architecture gevestigd zijn in dit museumhuis van Vereniging Hendrick de Keyser en nemen we de modelwoning over van het Centraal Museum Utrecht.
Tot december 2023 is galerie BOS FINE ART nog gevestigd op de Erasmuslaan 5. Vanaf december zullen de BOS FINE ART exposities te zien zijn op de Erasmuslaan 9.
Voorafgaande, In de maanden september t/m november 2023, zullen we deze modelwoning gebruiken voor activiteiten van PE9, Post Erasmuslaan 9, de samenwerking van BOS FINE ART en ASNOVA. PE9 is een langlopend programma met diverse exposities, bijeenkomsten en evenementen.
Op vrijdag 8 september starten we met een aantal exposities, die de breedte van het portfolio van PE9 laten zien, op het gebied van beeldende kunst, architectuur en design.

Inleiding door Michel Melenhorst
Michel Melenhorst studeerde architectuur aan de Technische Universiteit Delft, werkte als architect voor de bureaus van Wiel Arets (1991-1995) en Rem Koolhaas OMA (1995-1999). Momenteel bekleedt Michel Melenhorst de leerstoel Contextual Design, gebouwtransformatie, hergebruik en cultureel erfgoed te bekleden aan de Technische Hochschule Ostwestfalen Lippe in Detmold, Duitsland. Hij combineert architectonisch ontwerpen, het lesgeven, onderzoek en het schrijven hierover.

Erasmuslaan 9
Erasmuslaan 5-11 neemt een cruciale plaats in binnen het oeuvre van architect Gerrit Rietveld (1988-1964) omdat hij hiermee een antwoord trachtte te vinden op de vraag hoe de principes van het Moderne Wonen, kort samengevat als ‘licht, lucht en ruimte’, voor de volkswoningbouw toegepast zouden kunnen worden. Na de oplevering werd Erasmuslaan 9, ter promotie, ingericht als modelwoning en beheerd door het Centraal Museum.

Maison d’Artiste
100 jaar geleden, in een Parijse galerie, presenteerden Theo van Doesburg (voorman van kunststroming De Stijl) en architect Cornelis van Eesteren een model van een kunstenaarswoning (‘Maison d’Artiste’). Dit verbeeldde de utopie van Van Doesburg om te “leven in een ruimtelijk schilderij”. Het model bestond uit gestapelde ruimtes met rechthoekige en vierkante vlakken, gelijkend op een compositie van Piet Mondriaan. Het ontwerp was vooral bedoeld als een manifest tegen de – in hun ogen starre – traditionele architectuur. Maar hoe realistisch was dit model daadwerkelijk?

Jurriaan Molenaar
Jurriaan Molenaar (NL 1968) schilderde het Rietveld Schröderhuis, architectonisch hoogtepunt van De Stijl in drie schilderijen. Tektonische interieurs die nadrukkelijk het binnen met het buiten verbinden. Molenaar schildert ruimte, schildert architectuur, met een grote nadruk op schilderen. Want wat hij schildert, is geen representatie van een gebouw of ruimte, het ís de ruimte. Zijn schilderijen bieden een ruimtelijke ervaring. Het oog wordt de architectonische ruimte die is afgebeeld, ingetrokken, en langzaam ontstaat in het kijken een gevoel van in-ruimte-zijn, een lichamelijk gevoel welteverstaan. Daarmee heeft Molenaar de scheiding tussen zien en zijn, tussen representatie en werkelijkheid geslecht.

Otto Hamer (1938-2020)
Otto Hamer was een aan Utrecht verbonden kunstenaar. ​Op zijn overlijdensbericht van 15 mei 2020 was een van zijn tekeningen uit begin jaren negentig afgebeeld, een tekening van tuimelende vierkanten en over elkaar liggende langwerpige rechthoeken in de heldere kleuren rood, geel en blauw. Op het eerste gezicht een tamelijk chaotisch spel van lijn – vlak – vorm en kleur. Maar bij nadere beschouwing een uiterst systematisch opgebouwd werk, zoals aan al het werk van Otto Hamer een methodische aanpak ten grondslag lag, gebaseerd op een onderliggend raster van vierkanten en diagonale lijnen. Zijn werk kan geometrisch-constructieve kunst worden genoemd of desgewenst concrete kunst. Hij heeft eens gezegd dat de gehanteerde methode wordt geëxposeerd, niet iets anders. Het werk spreekt, niet de kunstenaar.

Praktische informatie
Openbaar Vervoer
Vanaf het Utrecht CS buslijn 8 richting Wilhelminapark. Halte De Hoogstraat (ca. 12 min reistijd, daarna 5 minuten lopen).
Auto. Op maandag t/m zaterdag betaald parkeren bij de galerie. Op de zondagen kunt u gratis parkeren bij de galerie in de directe omgeving
Op 300 meter lopen van de galerie kunt u van maandag t/m zondag gratis parkeren, ná 11.00 uur ’s ochtends. Voor uw navigatie: Louis Bouwmeesterlaan.

We hopen u op vrijdag 8 september te mogen verwelkomen.

 


Praktische informatie / Information

Bos Fine Art
Erasmuslaan 5
3584 AZ  Utrecht (bij het Rietveld-Schröderhuis)
Openingstijden: vrijdag 12 – 16 uur, zaterdag en zondag van 13 – 17 uur, andere tijden op afspraak

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met:
Paul Essens of Marianne Bos van Bos Fine Art:
e-mail: info@bosfineart.com
tel: 0031(0)6 8169 1660
tel: 0031(0)6 1648 4645

Noot voor de redactie: Op verzoek kunnen wij u foto’s sturen in hoge resolutie. Deze foto’s zijn vrij van rechten en mogen alleen geplaatst worden in relatie met de inhoud van dit persbericht.
© KNHG 2024 Website: Code Clear