De onbreekbare kracht van vrouwen: het erfgoed van Joan Ferrier

30 do
Datum
30 september 2021
Vanaf
19:30
tot
21:00
Adres
Online

Wat weet jij over de geschiedenis van intersectioneel feminisme in Nederland? Al in de jaren tachtig verenigden vrouwen met diverse achtergronden zich in de Zwarte-, Migranten en Vluchtelingenvrouwenbeweging. Vanavond lichten we het verhaal en de nalatenschap van één bijzondere vrouw uit.

Aanmelden

Joan Ferrier (1953-2014) was een pionier in intersectioneel feminisme. Van haar werk bij Marokkaanse opvanghuizen tot E-Quality, het instituut voor gender én etniciteit: Ferrier zette zich onvermoeibaar in voor de integratie van kruispuntdenken in Nederlandse instituties en beleid.

Ferriers werk bij o.a. E-Quality, de Verenigde Naties en Stichting Slavernijverleden kwamen voort uit een levenslange passie voor de emancipatie van zwarte vrouwen en vrouwen van kleur. Met haar werk heeft Ferrier een onmisbare bijdrage geleverd aan de Zwarte, Migranten- en Vluchtelingenvrouwenbeweging van de jaren tachtig en negentig in Nederland. Een beweging met een variatie aan vrouwen die elkaar vonden in een gemeenschappelijke onderdrukking en de betekenis van ras in Nederland aan de orde stelden.

Leren over de pioniers van de ZMV-vrouwenbeweging laat ons zien op wiens schouders wij staan, maar laat ook zien dat deze vrouwenbeweging nog veelal onderbelicht en gebrekkig gedocumenteerd is. De mechanismen die achter deze onderbelichting zitten zijn onderdeel van een gesprek dat al decennia gevoerd wordt, mede door Ferrier.

Dit evenement is een ode aan Ferriers werk en leven, waarin intersectionaliteit en emancipatie een rode draad waren, en haar bijdrage aan de unieke ZMV-vrouwenbeweging. Haar werk is tot op de dag van vandaag van ongekende waarde en een bron van inspiratie voor de huidige antiracistische vrouwenbeweging.

Dit evenement is een samenwerking van Atria met Tamara Hartman, die dit geïnitieerd heeft als Humanity in Action-fellow, Gloria Wekker en Kathleen Ferrier. 

Dit evenement is voorzien van een tolk Nederlandse Gebarentaal. 

Sprekers

Kaouthar Darmoni, genderwetenschapper en directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis
Tamara Hartman, Master student colonial history en gender studies en freelance schrijver
Kathleen Ferrier, voormalig politica, voorzitter Nederlandse Unesco Commissie en zus van Joan Ferrier
Gloria Wekker, emerita hoogleraar Gender en Etniciteit aan de Universiteit van Utrecht en schrijver
Hans Bellaart, senior onderzoeker en coördinator Kennisplatform Integratie & Samenleving aan het Verwey-Jonker Instituut en oud-collega van Joan Ferrier in de transculturele jeugdzorg
Maayke Botman, onderzoeker, programma adviseur Oranje Fonds en oud-medewerker van E-Quality

Moderator: Raissa Biekman, presentator, politiek analist en programmamanager bij Humanity In Action Nederland

Locatie en tijdstip

Dit is een online event, het evenement wordt live uitgezonden vanuit de bibliotheek van Atria. Het programma start om 19:30 uur.

Dit evenement is voorzien van een tolk Nederlandse Gebarentaal. 

Aanmelden livestream

Aanmelden voor dit online event is gratis en kan via deze link.

 

© KNHG 2024 Website: Code Clear