Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje

11 di
Datum
11 september 2018
Vanaf
20:00
tot
21:30
Adres
Spui 25 Amsterdam
Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje, was een sterke en onafhankelijke vrouw die weigerde zich te laten gebruiken als pion in de strijd die Europa in de zestiende eeuw verscheurde. In deze nieuwe biografie over misschien wel de meest verguisde vrouw uit de Nederlandse geschiedenis, rekent Femke Deen af met het beeld dat eeuwenlang bestond van Anna als verdorven vrouw.
Willem van Oranje trouwde vier keer. Drie van zijn vrouwen hebben een onberispelijke reputatie, maar zijn tweede vrouw, Anna van Saksen (de moeder van de latere stadhouder Maurits), is de geschiedenis ingegaan als intens egoïstische en overspelige vrouw, die uiteindelijk haar verstand verloor. Femke Deen laat onder andere aan de hand van niet eerder bestudeerde brieven en documenten zien dat het verhaal van Anna een stuk gecompliceerder is. Haar uiteindelijke tragische lot had ze niet alleen aan zichzelf te danken, maar ook aan het gedrag van Willem van Oranje, de Nassaus en haar eigen verwanten. Anna van Saksen vertelt over de zoektocht van een vrouw naar zeggenschap over haar eigen leven. Anna weigerde zich te voegen in de rol die haar man en (schoon)familie voor haar hadden bedacht. Ze nam haar leven in eigen hand, maar overschreed daarbij te vaak de normen die golden voor iemand in haar positie. Dit boek laat de tragische neergang zien van een rijke en felbegeerde prinses wie letterlijk alles werd ontnomen – en het werpt, niet in de laatste plaats, een nieuw licht op Willem van Oranje als echtgenoot.Over de sprekers

Leonoor Broeder, uitgever Atlas Contact.
Femke Deen is historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis van de zestiende eeuw.
Daniela Hooghiemstra, journalist en auteur, gespecialiseerd in de geschiedenis van het Nederlands koningshuis.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Locatie
Spui 25
Spui 25-27 | 1012 WX Amsterdam
+31 (0)20 525 8142

© KNHG 2024 Website: Code Clear