Met het einde van de heerschappij van Napoleon verlangde de bevolking na 25 jaar van oorlog en chaos naar rust en veiligheid. In dit programma kijken we met Beatrice de Graaf, Marita Mathijsen en Joep Leerssen naar de eerste totstandkoming van Europese veiligheidsdiensten.
Om de chaos te bezweren werd de nieuwe Europese Verdedigingsgemeenschap (een NAVO avant la lettre) opgericht, met de hertog van Wellington aan het hoofd. Hij werd omringd en ondersteund door talloze officieren, juristen, spionnen en ander veiligheidsvolk. Met behulp van allerlei nieuwe instrumenten – paspoorten, optische telegrafen, gezamenlijke grenscontroles en het razendsnel verspreiden van signalementen van voortvluchtige ‘terroristes’ en ‘assassijnen’ – werd het inderdaad veilig. Maar werd de terreur werkelijk bezworen? En legde dit systeem de basis voor ons huidige veiligheidsbestel? Beatrice de Graaf gaat met Marita Mathijsen en Joep Leerssen in gesprek over deze eerste strijd tegen de terreur en de rol die nationalisme hierin speelde. Daarbij zal Marita Mathijsen ingaan op en vragen stellen bij de positie van Nederland in dit Europees project. Joep Leerssen zal aan de orde stellen hoe de nationale identiteiten zich verhielden ten opzichte van dit internationale streven.
Beatrice de Graaf is hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld – en is vooral geïnteresseerd in de strijd daartegen. Ze was fellow aan Cambridge University, treedt regelmatig op als terrorisme-expert en publiceerde eerder onder meer Gevaarlijke vrouwen, Theater van de angst en Terrorists on Trial. In 2018 werd haar werk bekroond met de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, de Stevinpremie.
Joep Leerssen is hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij staat internationaal bekend als een van de grootste autoriteiten op het gebied van de culturele geschiedenis van nationalisme. Voor zijn werk ontving hij in 2008 de Spinoza-prijs.
Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in de Nederlandse negentiende eeuw. Ze schreef verschillende standaardwerken, waaronder De geest van de dichter (1990), De gemaskerde eeuw (2002) en Historiezucht (2013). Een jaar geleden verscheen de biografie Jacob van Lennep, een bezielde schavuit. Haar werk werd onder andere met de Prins Bernhard Cultuurprijs onderscheiden.
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.