Bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en Cultuur zijn we op zoek naar een senior-onderzoeker die deel zal gaan uitmaken van de onderzoeksgroep Politieke Cultuur en Geschiedenis (PCG). Deze groep bestaat sinds 2021 en is een van de vijf onderzoeksgroepen van het instituut. Bij PCG richten we ons op de politieke geschiedenis van Nederland tussen omstreeks 1400 en 1850.
Dit ga je doen
Het Huygens instituut geldt al ruim een eeuw als expertisecentrum voor de politiek-institutionele geschiedenis van Nederland. In een diversifiërend onderzoekslandschap zien we het als onze verantwoordelijkheid om deze rol te blijven vervullen, maar blijven we onszelf ook steeds vernieuwen. Als senior-onderzoeker sla je vanuit een gedegen historiografische kennis nieuwe wegen in binnen de kaders van het onderzoeksprogramma van de onderzoeksgroep en het instituut. Onderzoekszwaartepunten binnen PCG zijn momenteel 1) toegang tot de macht; en 2) politieke ecologie. Onze ambitie is daarnaast de overzeese gebiedsdelen meer in ons onderzoek te betrekken. Er bestaan diverse samenwerkingen en kruisbestuivingen met andere groepen binnen de organisatie.
Als senior-onderzoeker ontwikkel je in afstemming met collega’s een onderzoekslijn die past bij de missie van het Huygens Instituut – de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken – en de onderzoeksagenda van PCG. Je doet onderzoek en publiceert daarover. Je bent betrokken bij het ontwikkelen, aanvragen en uitvoeren van projecten op het snijvlak van geschiedwetenschap, bronnenontsluiting en digitale vernieuwing. Daarnaast heb je een gevarieerd takenpakket, dat onder meer kan bestaan uit intervisie, (gast)onderwijs, valorisatie, coördineren van citizen science, contacten onderhouden met universiteiten, onderzoeksscholen en erfgoedpartners, en verschillende vormen van dienstbaarheid aan de organisatie, zoals commissiewerk, (vervangende) bestuurstaken en betrokkenheid bij het onderhouden en verrijken van de digitale resources van het instituut.
Dit breng je mee
Je bent gepromoveerd in de geschiedenis of een aanverwante discipline en hebt bij voorkeur enkele jaren aanvullende (onderzoeks)ervaring. Je hebt een onderzoeksagenda die aansluit bij het profiel van PCG en je hebt je gemanifesteerd met onderzoek dat raakt aan ten minste een van de onderzoekszwaartepunten. Je bent als onderzoeker thuis in de periode 1400-1650 maar vindt het leuk om over periodegrenzen heen te kijken. Je schrikt niet terug voor grote historische vragen en hebt de ambitie en potentie om ingesleten geschiedbeelden uit te dagen en onderzoek te doen dat zowel binnen Nederland als internationaal toonaangevend is. Je hebt kennis van of affiniteit met computationele methoden en technieken. Je bent analytisch en inventief en je werkt graag samen. Je beschikt over een relevant netwerk en een open, flexibele, interdisciplinaire basishouding. Je spreekt en schrijft uitstekend Nederlands en Engels.
Wat bieden wij?
In de afgelopen decennia heeft het Huygens Instituut zich, in nauwe samenwerking met andere onderdelen van het KNAW Humanities Cluster, ontwikkeld tot een internationaal leidende speler op het gebied van digital humanities. Het instituut speelt onder meer een sleutelrol in de ontwikkeling van digitale infrastructuur voor de geesteswetenschappen. Het werkt daarin samen met erfgoedinstellingen en andere partners in binnen- en buitenland. Je komt te werken binnen een organisatie waar excellente onderzoekers, datamanagers en ontwikkelaars intensief samenwerken. Als senior-onderzoeker binnen de onderzoeksgroep Politieke Cultuur en Geschiedenis kun je volop profiteren van de professionele ondersteuning vanuit onder meer de afdelingen Datamanagement en Digitale Infrastructuur en het Grant Team.
De geadverteerde positie is voor één jaar met uitzicht op een vast dienstverband. Afhankelijk van je relevante werkervaring zul je worden aangesteld in schaal 11 of 12.
Jouw werkplek
Je komt te werken bij het Huygens Instituut in het Spinhuis, een historisch pand in de binnenstad van Amsterdam. In de onmiddellijke nabijheid bevinden zich het Meertens Instituut, het Netherlands Institute for Advanced Studies en de Universiteit van Amsterdam.
Wil je meer weten?
Neem contact op met: Joris Oddens, hoofd van de onderzoeksgroep Politieke Cultuur en Geschiedenis, joris.oddens@huc.knaw.nl.
Sollicitatieprocedure
We vragen kandidaten om de sollicitatiebrief vergezeld te laten gaan van:
- een cv met aandacht voor onderwijs, onderzoek, valorisatie en dienstbaarheid aan de academische gemeenschap;
- een (deel van een) publicatie (max. 20.000 woorden)
- een korte toelichting (max. 1000 woorden) waarom deze publicatie representatief is voor het onderzoek van de kandidaat en hoe de publicatie zich verhoudt tot ander gepubliceerd werk en andere vormen van output.
- een onderzoeksagenda voor de komende 3-5 jaar (max. 2000 woorden), waarin wordt toegelicht waarom deze agenda past bij de onderzoeksgroep, het Huygens Instituut en het KNAW Humanities Cluster
De sollicitatiegesprekken zijn gepland in de week van 16 september.
Over het Huygens Instituut
Het Huygens Instituut wil het onderzoek naar de Nederlandse geschiedenis en cultuur verrijken, verbreden, vernieuwen en breed toegankelijk maken. Dat doen we door historische en literaire data en teksten uit verschillende collecties en bronnen digitaal te ontsluiten, met elkaar te verbinden en op innovatieve manieren te analyseren – door de eeuwen heen en voorbij de grenzen van Europa.
Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal 5.247 en maximaal 6.737 bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal 12 cao Nederlandse Universiteiten/KNAW) . Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP.
De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden.
Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.
Het aanvragen van een VOG kan onderdeel uitmaken van de indiensttredingsprocedure.
Diversiteit & Inclusie
De KNAW acht een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt van groot belang. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. Samen streven we naar een inclusieve cultuur waarin we verschillen omarmen. We nodigen dan ook graag kandidaten uit die door hun achtergrond en ervaring hieraan een bijdrage willen leveren. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen de KNAW op deze wijze versterkt.
Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.