Handreiking Oorlog voor de Rechter

Het KNHG, de beroepsvereniging van historici in Nederland, heeft deze handreiking gemaakt om u te helpen bij het bekijken van de dossiers uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), bijvoorbeeld als u op zoek bent naar informatie over uw familiegeschiedenis.

De handreiking bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Inleiding
  • Vraag 1: Kan ik door het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) precies te weten komen wat mijn familielid tijdens de oorlog heeft gedaan of meegemaakt?
  • Vraag 2: Waar kan ik nog meer op zoek gaan naar informatie over het oorlogsverleden van mijn familielid?
  • Vraag 3: Wat voor onderzoek is er al gedaan naar de bijzondere rechtspleging en het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR)?
  • Vraag 4: Was mijn familielid ‘fout’ in de oorlog?
  • Vraag 5: Hoe ‘fout’ was het gedrag van mijn familielid in de oorlog?
  • Vraag 6: Hoe valt het gedrag van mijn familielid tijdens de oorlog te verklaren?
  • Vraag 7: Wat is het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR)?
  • Vraag 8: Is het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) objectief?

Op een later moment wordt deze handreiking aangevuld met meer vragen en antwoorden.

Als in deze handreiking het woord ‘hij’ wordt gebruikt voor een persoon die niet verder wordt omschreven, kan daar ook ‘zij’ mee bedoeld worden.

Het kan handig zijn om de vragen uit deze handreiking te printen als u bij het Nationaal Archief het CABR gaat bestuderen. Hier vindt u een PDF-versie van deze handreiking.

Voor de samenstelling van deze handreiking zijn diverse bronnen geraadpleegd, die zijn hier te vinden.

Colofon

De tekst van deze handreiking is geschreven door Kris van der Aar. De leden van de KNHG-werkgroep Oorlog voor de Rechter hebben hem hierbij inhoudelijk ondersteund. Deze werkgroep bestaat uit Lotte Baltussen (Huygens Instituut), Hans Blom (oud-hoogleraar Universiteit van Amsterdam en oud-directeur NIOD), Gerjan Brinksma (Collectie Overijssel), Vincent Robijn (directeur Collectie Overijssel en KNHG-bestuurslid Archieven; voorzitter), Denise Schreuder (Erasmus Universiteit Rotterdam), Antia Wiersma (directeur KNHG) en Jan Julia Zurné (Radboud Universiteit). Oorlog voor de Rechter-projectleider Edwin Klijn en het Nationaal Archief zijn geraadpleegd en hebben de auteur van advies voorzien. Manon Ham verzorgde de eindredactie.

© KNHG 2025 Website: Code Clear