Verkiezing Jonge Historicus van het Jaar 2021

23 zat
Date
23 oktober 2021
From
19:00
until
22:00
Address
Zwolle

Op 23 oktober is het zo ver: dan vindt de vijfde editie van de Jonge Historicus van het Jaar verkiezing plaats. De finalisten zullen strijden om de titel en de winnaar mag zich een jaar lang met een eigen opgezet project inzetten voor Stichting Jonge Historici. Vanaf 18:30 uur is iedereen welkom bij Collectie Overijssel (Van Wevelinkstraat, Zwolle) en om 19:00 uur zal het programma starten.

Naast de pitches van de finalisten zal het randprogramma zich focussen op het thema van de Maand van de Geschiedenis: Aan het werk! Dus bij dit evenement ben je aan het juiste adres om meer te leren over verloren gewaande beroepen, om finalisten aan te moedigen en weer mede historici uit het vak te ontmoeten onder het genot van een drankje.

De finalisten: 

Tijmen Dokter (1993)
is publiekshistoricus, theatermaker en reservist bij Defensie. De Tweede Wereldoorlog is zijn favoriete onderwerp. Enerzijds is het onvoorstelbaar dat het hier ooit oorlog is geweest, maar anderzijds liggen de verhalen echt voor het oprapen. Gewone mensen kwamen in uitzonderlijke situaties terecht en dat blijft Tijmen fascineren.

De beste vorm om historische verhalen over te dragen is voor Tijmen theater. Een schrijver is beperkt tot woorden, maar de kleurdoos van een theatermaker is bodemloos. Bovendien is de historicus op het toneel zelf zichtbaar. Tijmen stelt dat dit een groot goed is: hij zal tijdens de verkiezing betogen dat historici vaker in de spotlight moeten stappen.

Anne-Goaitske Breteler
Ik groeide op aan de voet van de zeedijk in Friesland. Na mijn studies Culturele Antropologie en Publieksgeschiedenis in Amsterdam, bewoon ik sinds kort met mijn vriend Durk en hond Willem een origineel vissershuisje (daterend begin 1800) in Moddergat. In 2018 verscheen mijn literaire non-fictie debuut ‘De traanjagers’, waarin ik herinneringen van oud-walvisvaarders optekende. Binnenkort zal er een podcast over dit onderwerp uitkomen. In 2020 verscheen mijn Friese kinderboek ‘In nuvere nacht’, waarin de totstandkoming van Rembrandt’s Nachtwacht wordt beleefd vanuit het personage Lyske. Daarnaast schrijf ik columns voor de Leeuwarder Courant, en lever ik redactionele bijdragen aan verschillende tijdschriften. Ik geef lezingen voor jong en oud en maak tentoonstellingen over antropologische of historische onderwerpen.

Twee zomers terug mocht ik deelnemen aan de schrijfresidentie van Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren in Parijs, waar ik een deel van mijn nieuwe onderzoek kon uitvoeren. Momenteel werk ik namelijk aan een nieuw literaire non-fictie boek – onder contract bij de uitgeverij Prometheus – over de omgang met geestelijke gezondheid op het platteland. Daarin beschrijf ik het fenomeen van ‘de dorpsgek’, hoe een platteland psychiatrisch ziekenhuis zich ontwikkelde vanaf de negentiende eeuw en hoe bijgeloof en tovenarij lange tijd een belangrijke rol speelde in de rurale sociale structuur. Al mijn werk gaat uit van een plattelands perspectief op een nationale/internationale ontwikkeling en over het toegankelijk maken van het verleden, door het dichtbij te zoeken. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op: www.agbreteler.nl of op mijn instagram: @annegoaitske.

Meer informatie.

© KNHG 2024 Website: Code Clear