Zevende lustrumviering ‘Het getal zeven in de middeleeuwen’

12 zat
Datum
12 oktober 2019
Vanaf
13:30
tot
18:00
Adres
Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht

In de middeleeuwen stond het getal zeven symbool voor volmaaktheid. Bij belangrijke Bijbelgebeurtenissen zoals het zevendaagse Scheppingsverhaal, de zeven vette en magere jaren en de zeven werken van Barmhartigheid komt het getal voor. Ook de zeven hoofdzonden en zeven deugden zijn bekende middeleeuwse voorbeelden.

Ter gelegenheid van de 35e verjaardag van Firapeel in 2019 staat de Zevende lustrumviering in het teken van de diverse betekenissen van het getal zeven in de middeleeuwen. Sanne Terlouw, een van de mede-oprichters van Firapeel, zal tijdens de viering de rol van dagvoorzitter vervullen. Kern van het lustrum vormen drie lezingen die diverse aspecten van het getal zeven in de middeleeuwen verder toelichten. Organist Sebastiaan ’t Hart zal musiceren op het kistorgel van de Lutherse Kerk en spreken over het getal zeven in middeleeuwse muziek, hierbij begeleid door een vrouwenschola onder leiding van Hanna Rijken. Emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Paul Wackers spreekt in de tweede lezing over de zeven vrije kunsten, ook wel de artes liberales genoemd. Universitair docent Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen Matthijs Ilsink gaat in de derde lezing in op de betekenis van de zeven hoofdzonden in het werk van kunstenaar Jeroen Bosch (1450–1516).

Naast de drie lezingen is er ook live muziek van muziekgroep Krebbel, een wapendemonstratie van zwaardkunstvereniging Bataille en een afsluitende receptie. Tussendoor is er uiteraard ook ruimte voor pauze met versnaperingen. Vier samen met Firapeel het Zevende lustrum op zaterdag 12 oktober en meld jezelf snel aan!

© KNHG 2024 Website: Code Clear