Zestiende-eeuws nieuws: hoe kwam je erachter dat het oorlog was?

10 zon
Datum
10 oktober 2021
Vanaf
14:00
tot
15:30
Adres
Alkmaar

Lezing door Christi Klinkert en muziek door La Sfera Armoniosa

Meer dan 450 jaar geleden sloeg Alkmaar in het najaar van 1573 succesvol een aanval van de Spanjaarden af. Het was voor het eerst tijdens de Tachtigjarige Oorlog dat een Nederlandse stad een Spaanse belegering wist te doorstaan. Hieraan herinnert de uitdrukking ‘Van Alkmaar de Victorie’. In Alkmaar wordt dat ieder jaar gevierd op 8 oktober. Ook dit jaar is het museum op deze feestdag weer gratis toegankelijk voor alle Alkmaarders.

Polsstokbriefje
Als inhaker op de 8 Oktober-viering geeft conservator Christi Klinkert tussen de ‘belegstukken’ van het museum op zondag 10 oktober een lezing over de nieuwsgaring in deze roerige tijd. Hoe werd nieuws verspreid en hoe geloofwaardig was dit nieuws? Van polsstokbriefjes tot nieuwsprenten, Christi Klinkert neemt de bezoeker mee in de ‘kranten’ van toen.

Oorlogsliederen met hier en daar ook liefde
Na de lezing vindt een muzikaal optreden plaats, onder leiding van artistiek leider Mike Fentross van ‘La Sfera Armoniosa’. Ook liederen werden als communicatiemiddel ingezet. Liefde en oorlog zijn altijd de twee grootste drijfveren van de mensheid geweest. In het Spanje en het Holland van de 16de eeuw was dit niet anders. De 16de eeuwse Spaanse romances bezingen de tragiek van de oorlog met de Moren en hun ondergang met veel mededogen. De Geuzenliederen in Valerius Gedenck-Clanck handelen over de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Naast deze oorlogsliederen brengt zangeres Kadri Tegelmann 16de en 17de eeuwse liefdesliederen uit beide landen ten gehore. Naast de verbinding en verzoening tussen de 16de eeuwse Spaanse en Nederlandse cultuur wordt in deze speciale editie met jazz icoon Maarten Ornstein, bas-clarinettist, een verbinding gemaakt tussen de 16de eeuw en de tegenwoordige tijd.

Lezing en muzikaal optreden vinden plaats op zondag 10 oktober vanaf 14.00 uur. Gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs. Reserveren vooraf is raadzaam, want vol=vol. Voor dit evenement is het tonen van de coronacheck van toepassing.

Programma:
14:00-14:30 uur Lezing conservator Christi Klinkert
14:35-15:15 uur Concert La Sfera Armoniosa
Bezetting:
Paulina van Laarhoven – gamba
Mike Fentross – theorbe en vihuela
Kadri Tegelmann – mezzosopraan
Maarten Ornstein – bas-clarinet

De Nederlandse luitist en dirigent Mike Fentross heeft zijn sporen als oude-muziek specialist ruimschoots verdiend. Hij werkt in heel Europa als dirigent, solist en continuospeler, is artistiek leider van het ensemble La Sfera Armoniosa, dirigent van La Sfera Armoniosa Orchestra en doceert hoofdvak luit en basso continuo aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Christi Klinkert is conservator oude kunst bij Stedelijk Museum Alkmaar. Zij deed onderzoek naar nieuwsprenten in de zestiende eeuw.

Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, 1811 KE Alkmaar, 072-5489789
info@museumalkmaar.nl
www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

© KNHG 2024 Website: Code Clear