Workshop Stilstaan met Vermeer

25 di
Datum
25 april 2023
Vanaf
17:00
tot
19:00
Adres
Den Haag

De Delftse kunstschilder Johannes Vermeer (1632-1675) toont de schoonheid van het gewone en het alledaagse. Iets waar we tegenwoordig gemakkelijk overheen kijken op dagen vol drukte, haast en afleiding. Tijdens de workshop Stilstaan met Vermeer op dinsdag 25 april worden kunstgeschiedenis en hedendaagse levensbeschouwing gecombineerd in een interactief programma. Deze gastprogrammering wordt verzorgd door kunsthistoricus Timea Andrea Lelik en schrijver/trainer Jan Wolter Bijleveld en vindt plaats in het auditorium van het RKD. Tickets zijn verkrijgbaar in onze webshop.

Verstilling

Wat maakt Vermeer zo meesterlijk als het gaat om verstilling? Welk verlangen naar kalmte en eenvoud maakt dat nu in onszelf los? Daarover gaat de workshop Stilstaan met Vermeer. Externe kunsthistoricus Dr. Timea Andrea Lelik en schrijver/trainer Jan Wolter Bijleveld combineren kunstgeschiedenis en hedendaagse levensbeschouwing in een interactief programma.

Stilstaan met Vermeer is een introductie in het werk van Vermeer, waarbij onder meer zijn werk en werkproces aan bod komen. Wat liet hij zien, hoe en waarom, en wat liet hij bewust weg? Deze workshop is tegelijk een moment voor reflectie op je eigen leven. Wat als je zelf ook bewuster stilstaat bij de schoonheid van het gewone en het alledaagse? Je gaat meer zien in Vermeer én in je eigen leven.

Sprekers

Deze workshop wordt georganiseerd door twee externe sprekers. Beide sprekers zijn docent aan The School of Life Amsterdam en hebben hun kennis gebundeld in één workshop.

Dr. Timea Andrea Lelik is kunsthistoricus, curator, schrijver en lid van de International Association of Art Critics (AICA). Ze heeft een Master in Kunstgeschiedenis van de Lage Landen aan de Universiteit Utrecht en een Ph.D. in moderne en hedendaagse kunst aan de Universiteit van Amsterdam. In de afgelopen tien jaar heeft ze vele lezingen gegeven en bijgedragen aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Meer informatie is te vinden op: timeaandrealelik.com.

Jan Wolter Bijleveld is schrijver, podcastmaker en verzorgt trainingen en workshops voor diverse organisaties en doelgroepen. Hij heeft een communicatieachtergrond. Ruim vijftien jaar schrijft en spreekt hij over thema’s als loslaten, rust in je hoofd en kalmte. Zijn nieuwste boek is Wat had je dan verwacht?. Meer info: hoofdruimte.nl.

  • De workshop vindt plaats op dinsdag 25 april om 17.00 uur tot 19.00 uur
  • Locatie: RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
  • Tickets zijn verkrijgbaar in onze webshop
  • Een standaard ticket kost € 15, voor studenten € 5

1. Johannes Vermeer, Het melkmeisje, ca. 1660, Rijksmuseum Amsterdam
2. Johannes Vermeer, Brieflezend meisje bij het venster, 1657-1659, Gemäldegalerie, Dresden

© KNHG 2023 Website: Code Clear