Op 23 maart is het exact 50 jaar geleden dat 100.000 boeren door de straten van Brussel trokken. Ze betoogden tegen de hervormingen van het Plan Mansholt. Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) grijpen deze verjaardag aan om de betekenis van de betoging diepgaand te onderzoeken en te reflecteren over het verleden en heden van het Europees Landbouwbeleid.
Nationaal Archief NL, Collectie Anefo
Europees landbouwcommissaris Sicco Mansholt wilde begin jaren 1970 de boerenstiel moderner en grootschaliger maken. Hij mikte daarbij onder andere op een halvering van het aantal landbouwers (van 10 naar 5 miljoen). Op 23 maart 1971 kwamen boeren daartegen massaal op straat in de hoofdstad. Het was een van de grootste betogingen van de 20e eeuw in Brussel en wellicht de allergrootste boerenbetoging in het naoorlogse Europa. Die manifestatie heeft een bijzondere plaats ingenomen in het collectieve geheugen van Belgische landbouwers. Waar kwam de onrust en woede vandaan? Wie was Mansholt? Had Europa het (niet) goed voor met de landbouw(ers)? En misschien belangrijker nog, wat was de impact en de nalatenschap van de betoging? Kunnen we vandaag met een andere bril terugkijken naar het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid? Daarover vertellen CAG en ILVO graag meer tijdens een webinar op 23 maart, van 12 uur tot 13.30 uur.
Experten blikken terug op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Gesprekken worden afgewisseld met archiefbeelden en getuigenissen over de betoging en haar nalatenschap.
U kan hier inschrijven voor het webinar op 23 maart. U kan het programma steeds nakijken op de websites van CAG en ILVO.
Contact voor de pers
Greet Riebbels, communicatie ILVO, greet.riebbels@ilvo.vlaanderen.be – 0486 26 00 14
CAG
Laura Danckaert, laura.danckaert@cagnet.be – 016 37 21 90