Wat er op het spel staat. Mijn oproep voor vrede en vrijheid

26 do
Datum
26 september 2019
Vanaf
20:00
tot
21:30
Adres
Spui25 Amsterdam

In samenwerking met Athenaeum Boekhandel en uitgeverij Unieboek Spectrum

Het nieuwe boek ‘Wat er op het spel staat’ van de Russische oud-politicus Michail Gorbatsjov is een cruciale boodschap van iemand die het speelveld van het wereldtoneel maar al te goed kent. In dit programma verkennen we de begrippen vrede en vrijheid in relatie tot geopolitieke ontwikkelingen. Met: Eva Peek, Raymond van den Boogaard en Tony van der Togt.

Dertig jaar nadat het verscheurende conflict tussen Oost en West ten einde kwam wordt de wereldvrede opnieuw aan het wankelen gebracht. Amerika heeft zich teruggetrokken uit het ontwapeningsverdrag met Rusland, de Europese Unie valt uit elkaar terwijl China aan een onvoorziene opmars bezig is, en wereldwijd worden vrijheid en zelfbeschikking bedreigd door een golf van nationalisme en radicale ideologieën. Met het oog op deze alarmerende wereldwijde werkelijkheid waarschuwt Michail Gorbatsjov ons voor de potentieel catastrofale gevolgen hiervan. Gorbatsjov, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1990 voor zijn rol in het beëindigen van de Koude Oorlog, vreest voor een nieuwe, allesvernietigende oorlog als gevolg van het falen van de politieke leiders in het vinden van internationale oplossingen. Deze avond spreken wij naar aanleiding van deze oproep van Gorbatsjov met experts over de grote uitdagingen waartegenover de wereld nu staat.

Over de sprekers

Eva Peek behaalde haar bachelors literatuurwetenschap en Russisch aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerde en werkte in Sint-Petersburg, Parijs, Berlijn en Kiev. Ze schrijft regelmatig over Russische geschiedenis en literatuur voor de Nederlandse Boekengids.

Raymond van den Boogaard was tijdens het bewind van Gorbatsjov jarenlang de enige Nederlandse correspondent in de Sovjet-Unie (voor NRC Handelsblad en de NOS). Na zijn correspondentschap was hij oorlogsverslaggever, Haags redacteur en chef kunst. Thans schrijft hij o.a. voor de Nederlandse Boekengids, De Groene Amsterdammer, raamoprusland.nl en zijn blog ‘We’ll always have Paris’ (wellalwayshaveparissite.com). Zijn laatste boek: De religieuze rebellen van de Vrije Gemeente – De vergeten oorsprong van Paradiso (Bas Lubberhuizen 2018).

Tony van der Togt is Rusland-expert van Instituut Clingendael. Als Nederlands diplomaat werkte hij eerder in Moskou en St. Petersburg en was hij Speciaal Vertegenwoordiger voor het Nederland-Ruslandjaar 2013. Bij Clingendael onderzoekt hij vooral de ontwikkeling van Russisch buitenlands- en veiligheidsbeleid en de consequenties hiervan voor de relaties met de EU, NAVO en landen van het EU-Oostelijk Partnerschap, zoals Oekraïne.

AANMELDEN

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

© KNHG 2024 Website: Code Clear