Voices of Indonesia – Heritage Webinar Series

17 woe
Datum
17 november 2021
Vanaf
10:00
tot
12:00
Adres
Online

Placemaking voor Historische Gebouwen in Jakarta

 

Woensdag,17 november 2021

10.00-12.00 CET

Voertaal is Engels

Spreker

Ar. Yacobus Gatot Surarjo
(Architect MBloc and Pos Bloc, Jakarta)

Stemmen van Indonesië – Erfgoed webinar serie

Derde woensdag van elke maand

Indonesië en Nederland delen de geschiedenis die tot op de dag van vandaag leeft en in beide landen wordt gekoesterd. Het is belangrijk om begrip op te bouwen over de gedeelde geschiedenis die vele facetten heeft. Om het begrip te kunnen bereiken, zal regelmatige communicatie via een webinarreeks nuttig zijn.
Ten tweede is de serie webinars voornamelijk bedoeld om stemmen uit Indonesië met Nederland te delen om het grote publiek en erfgoedprofessionals in Nederland op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkeling van het gedeelde erfgoed in Indonesië.

Hopelijk draagt ​​de webinarreeks bij aan de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen in een poging bruggen te bouwen tussen de twee landen.

Placemaking voor historische gebouwen in Jakarta

Batavia (het huidige Jakarta) werd in 1619 door de Nederlands-Indische regering gesticht. De oorspronkelijke bebouwing van het noordelijke deel werd door de eeuwen heen uitgebreid naar het zuidelijke deel van de stad. De huizen, openbare gebouwen, verdedigingswerken, kantoren en pakhuizen die werden gebouwd, getuigen van de bloeiende economie tijdens het koloniale tijdperk.
Eén van die openbare gebouwen was het in 1913 gebouwde postkantoor, het Hoofd Post- en Telegraafkantoor naar een ontwerp van architect Johan van Hoytema (1884-1955). Na de onafhankelijkheid van Indonesië werd het PT Pos Indonesia genoemd en gebruikt als Kantor Filateli. Dit gebouw heeft recentelijk een make-over ondergaan: in september 2021 is het getransformeerd en heeft het een nieuwe functie gekregen. Het heet nu Pos Bloc.
Een ander voorbeeld is MBloc, een voormalige drukkerij: Pertjetakan Printworks, die in 1955 werd geopend. Pertjetakan Printworks bevindt zich in het hart van Kebayoran Baru en heeft een typisch Indonesische art-decostijl. Dit bedrijf produceerde bankbiljetten, munten en veiligheidspapieren. Vanaf september 2019 vond renovatie van het MBloc-gebouw plaats en sindsdien wordt het hergebruikt en gezien als nieuwe hotspot van Jakarta.

Deze twee renovatieprojecten zijn voorbeelden van de placemaking-aanpak in Jakarta. De architect, Yacobus Gatot Surarjo, zal zijn ervaringen met betrekking tot deze twee projecten delen.

Trefwoorden: koloniale architectuur, gedeeld erfgoed, public private partnership, adaptive reuse, placemaking, creatieve industrie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
RSVP via e-mail  heritage@idn-lc.nl

Automatisch deelnemen via Zoom of log handmatig in op de website van Zoom met Meeting ID: 932 9370 2320 en Passcode: 416776

Georganiseerd door:  Heritage hands-on, Indonesian Diaspora Network the Netherlands (IDN-NL) en Taskforce Liveable Cities (TFLC-IDN-NL).

Contact

Hasti Tarekat Dipowijoyo, heritage@idn-lc.nl

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wij gebruiken uw e-mailgegevens voor geen enkel ander doel. Mocht u geen prijs stellen op informatie over onze activiteiten, stuur ons een e-mail via heritage@idn-lc.nl
© KNHG 2023 Website: Code Clear