Van antiek Rome tot hedendaags Europa: de migratie van macht

5 vrij
Datum
5 april 2019
Vanaf
16:00
tot
17:00
Adres

Allard Pierson Museum, Amsterdam

Deze lezing wordt gegeven in het kader van de Week van de Klassieken 2019, met als thema ‘Van heinde en verre. Migratie in de klassieke wereld’.

Tijdens deze lezing gaan historicus Raphael Hunsucker en econoom Victor Broers met elkaar in gesprek over de verschuiving van machtscentra, vanaf de Klassieke Oudheid tot nu. Centraal staan de vragen: hoe ontstaan machtscentra, wat is hun betekenis en hoe ontwikkelen zij zich?

Macht op doorreis

De lezing begint met een terugblik op het Romeinse Rijk. In tegenstelling tot wat men vaak beweert was migratie niet de reden voor de ondergang van het Romeinse rijk, maar juist dé manier waarop het zo’n lange tijd wist te overleven. Volgens de overlevering hadden Trojaanse vluchtelingen een belangrijk aandeel in de stichting (en de latere macht) van Rome. Maar wat gebeurde er daarna? Het machtige Rome verliest op een gegeven moment haar positie weer. Hoe ‘migreert’ deze macht en wat gaat er in het kielzog van die macht mee?

In de late oudheid verschuift de macht vanuit Rome naar het oosten (Constantinopel) en het noorden (Milaan, Trier, Ravenna). Dat worden de nieuwe zwaartepunten van het Romeinse Rijk. Deze geopolitieke ontwikkelingen en de bijbehorende migratiestromen speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van middeleeuws en hedendaags Europa. Daar waar het Europese machtscentrum in de 20ste eeuw ten noorden van de Alpen lag, voorzien diverse experts een belangrijke verschuiving hiervan naar het zuiden van Europa. Zullen oude (Mediterrane) machtscentra in de 21ste eeuw weer een nieuwe rol van betekenis krijgen?

 

Meer informatie

© KNHG 2023 Website: Code Clear