Vakbondsverhalen (IISG)

23 di
Datum
23 januari 2018
Vanaf
20:00
tot
22:00
Adres

Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC in Amsterdam, Grote Zaal

Aanmelden kan via: www.dezwijger.nl/programma/vakbondsverhalen


Programma
19.45 uur Inloop
20.00 uur Opening door moderator Bahram Sadeghi

Welkom door Henk Wals, directeur IISG
Presentatie Sjaak van der Velden, vakbondshistoricus IISG
Column Sheila Sitalsing (journalist en columnist voor o.m. De Volkskrant)
Interview Kitty Jong (vicevoorzitter FNV)
Panelgesprek over de toekomst van de vakbond met Kitty Jong, Roos Wouters (De werkvereniging), Menno Tamminga (NRC) en Irene Hemelaar (ZZP-er).

22.00 uur Einde

Vijftig inspirerende, spannende, mooie, ontroerende verhalen over de vakbondshistorie.
We lanceren er een website met 50 inspirerende, spannende, mooie, ontroerende verhalen over de vakbondshistorie. Met filmpjes waarin (oud)-FNV-ers worden geïnterviewd (onder meer Agnes Jongerius, Anya Wiersma, Arie Groenevelt, Said Affalah, Kees Driessen, Henk Muller, Soheilah Rodjan). Maar ook verhalen over belangrijke momenten in het verleden van de vakbeweging, historisch beeldmateriaal, podcasts en meer. Deze verhalen, in vele vormen, worden verzameld op de website Vakbondsverhalen.nl, maar worden ook opgenomen in de collectie van het IISG én wijd verspreid via allerlei kanalen als social media en websites van partners zoals de FNV.

Over de vakbeweging in Nederland anno 2018
Tijdens deze avond starten we met het verleden van de vakbeweging, maar willen we ook naar de toekomst kijken. De 50 verhalen laten ons zien dat vakbonden er niet voor niets waren en veel betekend hebben voor de Nederlandse samenleving. Maar hoe is dat anno 2018? Hoe is er in onze individualistische samenleving, waarin de vrije markt ruim baan krijgt, plek voor de beweging die werknemers en (schijn)zelfstandigen samen brengt, kun krachten bundelt en voor saamhorigheid zorgt? Hoe kunnen we onderzoeken wat ons bindt in plaats van verdeelt? Zoeken we eigenlijk nog wel naar saamhorigheid? En zo ja, hoe creëren we nieuwe saamhorigheid en collectieve actiemogelijkheden? Hoe mobiliseert de vakbeweging mensen om samen voor hun werknemersrechten op te komen in een samenleving die snel verandert? Hierover gaat FNV vicevoorzitter Kitty jong in gesprek met onder meer Roos Wouters, Irene Hemelaar en Menno Tamminga.

Aanmelden kan via: www.dezwijger.nl/programma/vakbondsverhalen

© KNHG 2024 Website: Code Clear