Tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672–1673’ bij regionaal archief RHCVV

7 do
Datum
7 juli 2022
Vanaf
0:00
tot
0:00
Adres
Breukelen

Wegens succes verlengd: Tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672–1673’ bij regionaal archief RHCVV

Ruim 2700 bezoekers hebben inmiddels de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673′ bezocht bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV). Om nog meer mensen de kans te geven de interactieve tentoonstelling te bekijken is deze verlengd tot en met 31 mei 2023, waarbij verschillende extra activiteiten worden georganiseerd. Op woensdag 19 april is er een lezing over het Rampjaar met aansluitend een rondleiding door de tentoonstelling. Op vrijdag 12 mei leer je tijdens een workshop paleografie oude handschriften en teksten ontcijferen. Voor middelbare scholen heeft het RHCVV een educatief programma over het Rampjaar en de tentoonstelling ontwikkeld. Het begeleidende boek bij de tentoonstelling ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673′, waarin verhalen uit de tentoonstelling zijn gebundeld, is verkrijgbaar bij het RHCVV en (online)boekhandels.  

In 2022 was het precies 350 jaar geleden dat het Rampjaar zich voltrok. De Republiek werd van drie kanten aangevallen en de Vechtstreek vormde in deze periode de noordelijke frontlinie. Dit had rampzalige gevolgen voor de regio en de bevolking. De interactieve tentoonstelling bij het RHCVV, met een selectie van bijzondere zeventiende-eeuwse documenten, brieven, verslagen, prenten en boeken, geeft een goed beeld van het Rampjaar en de gevolgen voor de regio.

Lezing over het Rampjaar 

Op woensdagmiddag 19 april (15.00-17.00 uur) geeft Wouter van Dijk (historicus en senior collectiebeheerder bij het RHCVV) een lezing over het Rampjaar met aansluitend een rondleiding door de tentoonstelling. Ook na honderden jaren blijken er nog vele verborgen verhalen over het Rampjaar in de archieven te liggen wachten om verteld te worden. Deelname kost €5,- (inclusief koffie of thee). Meld je aan voor deze activiteit via aanmelden@rhcvechtenvenen.nl.

Workshop paleografie 

De teksten in de zeventiende-eeuwse documenten, brieven en verslagen in de tentoonstelling laten zien hoe lastig het handschrift uit die tijd te lezen is. Het RHCVV organiseert op vrijdagmiddag 12 mei (14.30-16.30 uur) een gratis workshop paleografie waarin je leert deze oude handschriften te ontcijferen. Aanmelden voor de workshop kan via aanmelden@rhcvechtenvenen.nl.

Educatief programma 

Kinderen kunnen zelf met een speurtocht door de interactieve tentoonstelling lopen. Voor middelbare scholen heeft het RHCVV een onderwijsprogramma samengesteld, waarbij leerlingen aan de hand van opdrachten de tentoonstelling ontdekken, en een rondleiding krijgen door de archiefdepots. Interesse voor jouw klas? Neem dan contact op met educatie@rhcvechtenvenen.nl.

Boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673′ 

Bij de tentoonstelling heeft het RHCVV in samenwerking met Uitgeverij Waanders het boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673’ uitgegeven. Aan de hand van zeventiende-eeuwse documenten en illustraties uit het archief van het RHCVV worden de gebeurtenissen in het Rampjaar in het noordelijk deel van de waterlinie beschreven, van Weesp tot Maarssen en van Mijdrecht tot De Bilt. Het boek (€ 13,50) is te koop bij het RHCVV, de lokale boekhandel en via de gangbare kanalen zoals bol.com.

Bezoekersinformatie tentoonstelling 

De tentoonstelling is gratis te bezoeken t/m 31 mei 2023 (ma t/m vrij 09.00–17.00 uur, donderdagavond 18.00-20.30 uur) in het RHCVV, Schepersweg 6E, Breukelen. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Stichtse Vecht en opgenomen in de programmering van het Platform Rampjaar Herdenking 1672-2022

© KNHG 2024 Website: Code Clear